Åpen for alle - alltid

Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner

Regjeringen har besluttet at KNM Helge Ingstad ikke skal repareres.
Regjeringen har besluttet at KNM Helge Ingstad ikke skal repareres. Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjøforsvaret betaler 30.000 kroner per døgn for å leie kaiplass til fregatten KNM Helge Ingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KNM Helge Ingstad har siden starten av denne måneden ligget til kai ved Coast Center Base (CCB) på Ågotnes utenfor Bergen. Sjøforsvaret punger ut 30.000 kroner per døgn for kaiplassen, skriver Forsvarets Forum.

I første omgang er kaiplassen bestilt i tre måneder. Prislappen for kaiplassen i denne perioden, sammen med diverse tjenester, ender dermed på rundt tre millioner kroner.

– Fregatten vil ligge til kai her inntil det er besluttet hva som skjer videre, sier kommunikasjonssjef Torill Herland i Sjøforsvaret.

Regjeringen har bestemt at KNM Helge Ingstad ikke skal repareres, og Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsmateriell i oppdrag å avhende fregatten. Fartøyet vil etter planen bli overført til etaten ved månedsskiftet. Forsvarsmateriell er ennå tidlig i prosessen med å planlegge avhendingen av fregatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS ved Stureterminalen i Hordaland tidlig om morgenen 8. november i fjor.

Fregatten ble påført en stor flenge i skroget og ble fylt med vann. Fartøyet mistet styringen og måtte ha hjelp av slepebåter til å komme inn mot land, men sank like ved land og ble liggende nesten helt under vann. Vanskelige værforhold bidro til at hevingen ble utsatt flere ganger.