Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum

UTFORDRER HØIE: Karin Andersen mener helseminister Bent Høie må gripe inn mot helsetjenesten hos Politiets utlendingsinternat på Trandum.
UTFORDRER HØIE: Karin Andersen mener helseminister Bent Høie må gripe inn mot helsetjenesten hos Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karin Andersen forlanger at helseministeren fjerner legen som godkjente uttransportering av bevisstløs Abassi-mor, fra jobben for Politiets utlendingsenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helseminister Bent Høie har ansvar for at helsetjenesten er forsvarlig, og at den ikke er politisert. Nå er det tydeligvis gått politikk i om folk er syke eller ikke ved internatet til Politiets utlendingsenhet. Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord!

Det sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til ABC Nyheter, om det private selskapet Legetjenester AS, ledet av Gunnar Fæhn som ved flere anledninger har uttalt seg kritisk til innvandring mot nett.

Selskapet har i mange år hatt oppdrag både med å utføre legetjenester for de innsatte på utlendingsinternatet på Trandum, vurdere om helsen er god nok til at de internerte kan uttransporteres («fit for fight»-vurdering) og i noen tilfeller delta på tvangsutsendinger.

– En politisert legetjeneste

Avisa Ny Tid meldte i 2016 at Fæhn har uttrykt seg svært kritisk til innvandring og asylsøkere på nettsteder som Document.no, Human Rights Service (HRS) og det svenske nettstedet Avpixlat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tror ikke de mange nordmenn som kjempet og led under krigen gjorde det for at Muhammad og Ahmed skulle kunne gå trygt til NAV for å hente sine ulike stønader,» skrev legen i en diskusjon på nettstedet Document.no.

«Bygg grensegjerde mot Sverige – ikke vent til invasjonen er i gang!», skrev legen også.

– Når man har en lege som sier at vi burde bygge en mur mot Sverige og vi ikke bør ha flyktninger her, og det samtidig blir tatt uansvarlige helsemessige vurdering, må man slå fast at helsetjenesten Politiets utlendingsenhet benytter, er politisert. Da må statsråden gripe inn, sier Karin Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lege Gunnar Fæhn ønsker ikke å kommentere Andersens uttalelser.

Les også: Sjefslegen på Trandum med innvandringsfiendtlige ytringer

Fæhn tok avgjørelse i Abbasi-saken

Tvangsutsendelsen av Abassi-familien, som så ble tatt tilbake til Norge igjen, har aktualisert spørsmålet om den involverte legens rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Abassisaken har vist for alle verden at legetjenesten knyttet til uttransportering er en skandale, sier Andersen.

Avisa Klassekampen skriver at firmaet som har enerett til å gjøre helse-jobbene for Politiets utlendingsenhet, Legetjenester AS, siden 2010 har tjent drøyt 16 millioner kroner.

Mandag avslørte Klassekampen at det var Gunnar Fæhn som var med på uttransporteringen av Abbasi-familien. Mor i familien, Atefe Rezaie var ifølge barna bevisstløs fra like etter pågripelsen til de ble skilt fra hverandre i Istanbul.