Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak

En dommer som ville hjelpe en nær venn ved å engasjere seg i en arvesak som skulle behandles av domstolen han jobbet ved, får nå kritikk av tilsynsutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den aktuelle dommeren kontaktet sorenskriveren for domstolen han jobber ved for å få vedkommende til å omgjøre beslutningen om ikke å holde saksforberedende møte. Han skrev dessuten et brev til domstolen og formulerte og signerte et eget notat som ble oversendt bostyrer, ifølge Rett24.

«Det er tydelig at dommeren gjennom sine formuleringer baserer seg på at autoriteten som dommer vil kunne påvirke bostyrer til å konkludere i tråd med den ene parts interesser», heter det i tilsynsutvalgets referat fra klagernes – de andre arvingene – anførsel. De

Dommeren selv mener at han åpent og uten å legge skjul på det har hjulpet en venn som en vennetjeneste, og konsekvent opptrådt som privatperson. Han har dessuten ikke titulert seg som dommer eller underskrevet eposter eller brev som dommer, poengterer han.

Tilsynsutvalget mener «det er problematisk når dommeren tar kontakt med sorenskriveren for å få ham til å omgjøre beslutningen om at det ikke skulle avholdes saksforberedende møte», og finner det ekstraordinært at dommeren engasjerer seg i en sak som er under behandling med egen domstol.

«Etter utvalgets oppfatning er det egnet til å svekke allmennhetens tillit til domstolen når en dommer skriver partsinnlegg på vegne av venn til egen domstol, herunder med argumentasjon om at det ikke bør åpnes offentlig skift», skriver tilsynsutvalget.

Personvernpolicy