– Svein Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig

<p>Rettssaken mot Svein Ludvigsen går inn i en avsluttende fase.</p>
Rettssaken mot Svein Ludvigsen går inn i en avsluttende fase. Foto: Ane Hem / NTB scanpix

Statsadvokat Tor Børge Nordmo tegner et bilde av Svein Ludvigsen som en fylkesmann som aktivt utnyttet stillingen sin til å skaffe seg sex med sårbare asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sitt avsluttende innlegg i Nord-Troms tingrett, pekte aktor Nordmo på Ludvigsens uriktige forklaringer i politiavhør.

– Vi kan med sikkerhet si at Svein Ludvigsen har forklart seg uriktig i saken. Spørsmålet er da hvorfor retten skal tro ham i dag, sa Nordmo.

Tre fornærmede menn har alle fortalt i retten hvordan de ble tilnærmet av daværende fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen, og at de på hans initiativ hadde seksuell omgang med ham. De hevder han lovet dem hjelp til å få opphold, bolig, statsborgerskap og penger som motytelser.

Nordmo mener tidligere Ludvigsen bør fengsles i fem år og seks måneder for å ha utnyttet stillingen sin til å skaffe seg sex.

Svein Ludvigsen og saken mot ham:

* Født i 1946 i Hillesøy i Troms.

* Kone, tre barn.

* Nestleder i Høyre i perioden 1990–1991.

* Stortingsrepresentant for Troms i årene 1989–2001 og leder av næringskomiteen fra 1993 til 1997.

* Fiskeriminister i perioden 2001–2005.

* Fylkesmann i Troms fra 2001 til 2014, men tiltrådte først i 2005.

* I desember 2015 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling.

* I desember 2017 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep på nytt av en annen person.

* 3. januar 2018 ble Ludvigsen pågrepet, siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede, inkludert overgrepsanmeldelsen som ble henlagt. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

* Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld.

* Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen.

* Rettssaken mot Ludvigsen startet i Nord-Troms tingrett 11. juni. Aktor la 24. juni ned påstand om fengsel i fem og et halvt år.

Endret forklaring

Ludvigsen nekter straffskyld. Inntil rettssaken startet nektet Ludvigsen også for seksuell omgang med alle de fornærmede.

I retten endret han forklaringen og sa at han ved tre anledninger hadde sex med 25-åringen som er fornærmet, men først etter at han hadde gått av som fylkesmann og bare etter begges samtykke og ønske.

– Retten kan se hen til at Svein Ludvigsen her kom med annen forklaring enn de mange forklaringer han har gitt til politiet, sa Nordmo i retten mandag.

Bistandsadvokat: – Han er blitt utsatt for et vanvittig tillitsbrudd

– Mektig

For øvrig viste statsadvokaten til at de tre fornærmede gir lignende beskrivelser av Ludvigsens framgangsmåte, og at anklagene fremmes uavhengig av hverandre.

– Vi mener at deres forklaringer gjensidig oppbygger hverandre. Alle har hatt inntrykk av at han er en mektig mann som kan påvirke deres livssituasjon, sier Nordmo.

Statsadvokaten påpeker at dette ikke bare er et inntrykk de fornærmede har hatt, men at det «ikke er tvil om» at Ludvigsen var en mektig person i kraft av stillingen sin, men også i kraft av nettverket til den høyt betrodde Høyre-politikeren.

– Han har fått kontakt med dem alle gjennom sitt arbeid som fylkesmann, og snakker om å gjøre noe for dem og med deres livssituasjon, som gjør at de får tillit til ham, sa Nordmo i retten.

Møtte på bosted

Retten skal også vurdere de fornærmedes troverdighet.

– Slik de forklarer seg, så tar han alle tre, på ulike tidspunkt, med på ulike hotell. Så får retten vurdere hvorfor det er noe poeng i å ta dem med på hotellrom hvis han skulle hjelpe dem, sa Nordmo.

Statsadvokaten mener bestemt at Ludvigsen har utnyttet stillingen sin som fylkesmann til å komme i kontakt med de fornærmede unge mennene, og til å utvikle det forholdet de har.

Han viser til hvordan Ludvigsen gjentatte ganger møtte opp på mottaket hvor den ene fornærmede bodde, for å hente ham med seg.

– Kan man tenkte seg at det hadde vært kontakt mellom dem hvis ikke Ludvigsen var fylkesmann? Det er stillingen som gjør at han får kontakten, og at den opprettholdes uten flere spørsmål fra dem som jobber på disse mottakene.

Sårbar

Nordmo pekte på hvordan asylsøkeren var i en sårbar situasjon, og at Ludvigsen var klar over dette.

– Ludvigsen er mye eldre enn fornærmede. Han kjenner også til fornærmedes historie, at han har hatt det vanskelig over tid og vært på flukt over mange år.

Aktor statsadvokat Tor Børge Nordmo i rettssaken mot Svein Ludvigsen i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Aktor statsadvokat Tor Børge Nordmo i rettssaken mot Svein Ludvigsen i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Fornærmede har fortalt at han følte han måtte underkaste seg Svein Ludvigsen, og at han følte seg fanget i situasjonen som oppsto.

– Det er ikke spor av noe gjensidig kjærlighetsforhold. Tvert imot flere tilfeller av seksuell omgang hvor han gråt etterpå, opplevde seg invadert. Han skal ha sagt at han ikke ønsket det.

Selv har Ludvigsen forklart i retten at de hadde frivillig sex ved tre tilfeller, men denne forklaringen mener aktoratet er skrudd sammen for å tilpasse seg bevisbildet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden