SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved arbeidskonflikten i sykehussektoren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved arbeidskonflikten i sykehussektoren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken er bekymret for arbeidstakernes streikerett, etter at regjeringen iverksatte tvungen lønnsnemnd i sykehusoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd, etter at Helsetilsynet varslet om at den planlagte opptrappingen av streiken ville gå utover liv og helse ved flere av sykehusene i landet.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er vanskelig å streike for rettighetene sine, når regjeringen er villig til å gripe til tvungen lønnsnemnd.

– Det er svært vanskelig for ansatte i helsesektoren å streike for rettighetene sine, når arbeidsgiverne bare kan vente på lønnsnemnd og regjeringen er villig til å gripe inn. Jeg er oppriktig bekymret for streikeretten i Norge, sier han til NTB.

Lysbakken mener regjeringen har et stort ansvar for arbeidskonflikten i sykehussektoren, og at Stortinget må gripe inn og sikre de streikenes krav om pensjon fra første krone. SV-lederen får støtte av Jonas Gahr Støre (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-lederen peker på at det er helseminister Bent Høie (H) som sitter som eier av sykehusene, og har derfor vanskelig for å tro at det har vært reelle forhandlinger om et krav som høyrepartiene flere ganger har vist at de er imot.

– Dette rettferdige kravet er et prinsipp som Arbeiderpartiet støtter. Vi har foreslått det flere ganger på Stortinget, men høyrepartiene har stemt det ned hver gang, sier han.