NRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innkaller partene i den pågående arbeidskonflikten i sykehussektoren til et møte klokka 16.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak er rammet. De fagorganiserte streiker for at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone.

Til NRK bekrefter flere uavhengige kilder, på begge sider av konflikten, at de er innkalt til et møte hos arbeidsministeren. Partene sier at dette normalt innebærer at det går mot tvungen lønnsnemnd.

– Jeg kan ikke se noen annen grunn til at vi er innkalt til et slikt møte, sier en person som har vært tett på forhandlingene til kanalen.

Tvungen lønnsnemnd er et tvangstiltak som myndighetene kan iverksette for å stoppe en pågående arbeidskonflikt.

Meldte til Helsetilsynet

Fredag skrev Dagens Medisin at Sykehuset Østfold har meldt til Helsetilsynet at situasjonen som følge av at 100 ansatte ved sykehuset er ute i streik, fører til tap av helse og livskvalitet, og fare for tap av liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av de streikende er merkantilt personale, som står for booking, koordinering av undersøkelser, henvisninger, kontakt med fastleger og så videre. Streiken har pågått i snart fire uker og hittil har vi greid å løse dette ved at andre har gjort slike oppgaver, men ting har hopet seg opp, sa fagdirektør Helge Stene-Johansen til fagbladet.

Opptrapping varslet

YS Spekter har varslet at de vil ta ut ytterligere 56 Delta-medlemmer i sykehusstreiken fra mandag 24. juni., mens LO trapper opp streiken med i alt 87 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sørlandet Sykehus, Vestre Viken, Sykehuset Vestfold og Akershus Universitetssykehus.

Totalt vil dermed 810 ansatte være i streik fra mandag.

Fagforeningene har sagt at de har vært forsiktige med å ta ut for mange i streik for å unngå at de blir rammet av tvungen lønnsnemnd. Det kan skje om streiken truer liv og helse.

Sykehusstreiken gjelder LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL og IT og Creo og YS-forbundene Delta og Parat.