– Påkjenning for Abbasi-familien å komme tilbake

Søsknene Yasin (midten), Ehsan (t.h.) og deres mor Atefa Rezaie Abbasi landet på Værnes torsdag kveld. Familien ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni. Nå er de tilbake i Norge.
Søsknene Yasin (midten), Ehsan (t.h.) og deres mor Atefa Rezaie Abbasi landet på Værnes torsdag kveld. Familien ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni. Nå er de tilbake i Norge. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var krevende for Abbasi-familien å komme tilbake til stedet der de ble pågrepet for deportasjonen, sier leder Erik Vegge i familiens støttegruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag var alle familiemedlemmene tilbake i Trondheim. De er opptatt av å bli på stedet og glade for støtten de opplever i Trondheim, sier støttegruppens leder Einar Vegge til NTB.

Natt til lørdag 15. juni ble familien pågrepet i leiligheten sin i Trondheim og overlevert til Politiets utlendingsenhet (PU), som hadde ansvar for tvangsreturen til Afghanistan.

Av helsemessige årsaker returnerte moren i familien til Norge mandag. Dagen etter ble også de tre søsknene fløyet tilbake til Norge.

– For familien er det en lettelse og glede å være tilbake. Men vi har sett at det var en påkjenning å komme tilbake til der pågripelsen for deportasjonen skjedde, sier Vegge.

– Mobilisering betyr mye

Onsdag holdt rundt 2.000 trøndere støttemarkering i Tordenskioldparken ved Vår Frue kirke i Trondheim, hvor blant annet Åge Aleksandersen deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Oslo har det blitt holdt støttemarkering for familien. Ifølge lederen for støttegruppa betyr disse markeringene mye for familien.

– Disse tingene og mobiliseringen betyr utrolig mye, og gir grunnlag for håp, sier han.

Mulig omgjøringsbegjæring

Fremover jobbes det med å formalisere familiens oppholdsgrunnlag, og familiens bistandsadvokat Erik Vatne har sagt at de vurderer å få Utlendingsnemnda til å se på saken deres på nytt ved å inngi en såkalt omgjøringsbegjæring.

– Per i dag har ikke familien oppholdstillatelse i Norge. Hvis situasjonen skal endre seg, er å inngi en omgjøringsbegjæring det mest formålstjenlige. Da vil hele saken bli vurdert på nytt fra myndighetenes side, sier Erik Vatne til NTB.