Bondeorganisasjonene forplikter seg til klimakutt

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlaget har inngått en klimaavtale med regjeringen. Her leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag og Kjersti Hoff, som leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlaget har inngått en klimaavtale med regjeringen. Her leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag og Kjersti Hoff, som leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har inngått en klimaavtale med regjeringen og forplikter seg til kutt i klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en viktig plattform som setter kursen for videre grønn omstilling av norsk matproduksjon, mener organisasjonene.

Partene signerte fredag en intensjonsavtale om reduksjon av klimagasser og økt opptak av karbon i jordbruket. De forplikter seg til å redusere jordbrukets samlede klimagassutslipp med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter fra 2021–2030.

Fornøyd med enigheten

– Jeg er fornøyd med at vi kom til en enighet. Klimaendringer truer matproduksjonen vår og er et av de viktigste spørsmålene jordbruket står overfor. Denne avtalen gir oss og regjeringen en felles plattform for videre arbeid for både utslippskutt og økt opptak av karbon, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Utslippsforpliktelsen mot 2030 utgjør mer enn jordbrukssektorens samlede årlige klimagassutslipp, som ifølge Statistisk sentralbyrå var 4,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp vil følge nøye med

Senterpartiet tar til etterretning at landbruket og regjeringen nå er enige om en klimaavtale.

– Landbruket må selvfølgelig ta sin del av klimaomstillingen, men Senterpartiet kan aldri akseptere at klimapolitikken skal gå på bekostning av målet om økt matproduksjon, sier Ole André Myhrvold (Sp), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

Han understreker overfor NTB at partiet vil følge nøye med og sørge for at landbruket får de midlene og tiltakene som er nødvendig for å gjennomføre klimatiltakene som må til for å gjennomføre avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambisiøst, men nødvendig

Bondeorganisasjonene mener målet er ambisiøst, men nødvendig. Samtidig understreker de at avtalen legger til grunn Stortingets mål om økt selvforsyning og landbruk over hele landet.

– Regjeringen utfordret jordbruket på å kutte utslipp med 5 millioner tonn. Vi har nå signert på at vi skal klare dette. Jordbruket tar sin andel av nødvendige klimakutt. Vår alles matforsyning og velferd er avhengig av at alle næringer gjør sitt for at vi skal berge togradersmålet, sier leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde og Småbrukarlag.

Bondeorganisasjonene mener klimaavtalen gir økt tyngde til flere igangsatte klimasatsinger i jordbruket, som økt produksjon av biogass, avlsarbeid, klimavennlig fôring og satsing på et fossilfritt landbruk.