Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag

Støttemarkering for Abbasi-familien i Tordenskiolsparken i Trondheim onsdag samlet anslagsvis 2.000 mennesker, ifølge politiet i Trøndelag.
Støttemarkering for Abbasi-familien i Tordenskiolsparken i Trondheim onsdag samlet anslagsvis 2.000 mennesker, ifølge politiet i Trøndelag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsepersonell venter de tre Abbasi-søsknene når de ankommer Trondheim torsdag. Samtidig pågår arbeidet med å få klarhet i situasjonen familien befinner seg i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av støttegruppa, Einar Vegge, befinner seg nå i Oslo sammen med de tre Abbasi-søsknene Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16).

Onsdag forverret helsetilstanden til en av søsknene seg slik at den planlagte returreisen til Trondheim ble utsatt. De fulgte støttemarkeringen i hjembyen via direkteoverføring.

– Jeg vil si at de har det bra. De har fått sove forholdsvis godt i natt. De har fått en trygghet i at de skal få dra hjem til Trondheim i dag, og det er viktig for dem, sier Vegge til NTB.

Skjermes for pressen

Han forteller at de tre søsknene skjermes for intervjuer det kommende døgnet. Han sier at de opplever det som svært vanskelig at noen journalister har kontaktet dem direkte til tross for at de har bedt om ro.

– Det er ugunstig for helsesituasjonen deres. De vet ikke hva de skal svare, sier Vegge.

Onsdag måtte en av søsknene ha medisinsk tilsyn. Vegge vil ikke opplyse om årsaken, men forteller at han har tett kontakt med helsepersonell som vil møte dem når de ankommer Trondheim. De skal kartlegge videre oppfølging av søsknene – både sammen og individuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren har vært innlagt på Akershus universitetssykehus de siste dagene. Hun ble returnert til Norge fra Istanbul mandag etter å ha vært bevisstløs under store deler av utsendelsen.

– Moren er fortsatt på sykehuset. Det vil være opp til legen om hun er i stand til å være med på flyet i dag, sier Vegge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatperson betalte

Abbasi-søsknene har bodd på hotell i Oslo siden tirsdag ettermiddag. De ble sendt tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot. Ifølge Afghanistans ambassadør til Norge, Shukria Barakzai, ble barna nektet fordi de kom uten moren.

På grunn av helsetilstanden til en av søsknene måtte de ta en ekstra natt på hotell for egen regning. Til Dagbladet sier Politiets utlendingsenhet (PU) at det ikke er politiets oppgave å legge til rette for ekstra overnatting.

Nå er hotellregningen gjort opp av en privatperson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye godhet i det norske folk, og det er godt å se, sier Einar Vegge.

Svar til Stortinget

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er av SV blitt bedt om å redegjøre om Abbasi-utsendingen for Stortinget innen fredag.

Verken NTB eller SV har fått svar på om Kallmyr rekker å ta opp saken før vårsesjonen avsluttes fredag 21. juni. Det kan bety at stortingspolitikerne ikke blir informert før høstsesjonen åpner i oktober.

– Vi frykter at justisministeren trenerer hele saken, og at han vil dysse ned den skandaløse behandlingen av Abbasi-familien, sier Lars Haltbrekken (SV).

– Han sa han skulle komme tilbake til Stortinget når han hadde alle fakta på bordet. Aksjonen ble avsluttet tirsdag kveld, så han burde ha fått opplysningene han trenger, sier Haltbrekken.

Ikke gyldig oppholdstillatelse

Abbasi-familien flyktet til Norge i 2012 og fikk midlertidig oppholdstillatelse, primært fordi de ikke visste hvor faren befant seg. Tillatelsen ble tilbakekalt av Utlendingsnemnda i 2014 etter at faren dukket opp. Siden har familien fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken vært prøvd for retten i flere runder.

Familien har fremdeles ikke oppholdstillatelse i Norge, men vurderer å be Utlendingsnemnda (UNE) om å se på saken deres på nytt ved å inngi en omgjøringsbegjæring.

Det kan ta opptil seks uker – eller flere måneder, men gir ingen rett til opphold.