Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg

Det brøt ut en vannkrise på Askøy etter at et smitteutbrudd forurenset drikkevannet til store deler av kommunens innbyggere. 
 Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix
Det brøt ut en vannkrise på Askøy etter at et smitteutbrudd forurenset drikkevannet til store deler av kommunens innbyggere. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedlikeholdsetterslepet ved norske vann- og avløpsanlegg beregnes til 390 milliarder kroner, ifølge en rapport Aftenposten har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) anslår at det vil ta 150 år før alle Norges vannrør er fornyet, gitt dagens utskiftningstempo, skriver avisen.

– Vi er bekymret for drikkevannskvaliteten i fremtiden, sier administrerende direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

Nordmenn flest tar for gitt at vannet som renner fra springen, skal være trygt og rent. Men smitteutbruddet på Askøy har reist nye spørsmål om vannkvaliteten i landet.

RIF-rapporten viser at det er Oslo, Østfold og Hordaland som har flest gamle rør.

– Vi har mye trøbbel med rør som er lagt like etter krigen, sier seksjonsleder for vanndistribusjon Lars Wermskog i Vann- og avløpsetaten.

Mens SV-leder Audun Lysbakken har tatt til orde for innføring av en nasjonal vannpolitikk, poengterer folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) at oppgradering av vann- og avløp er kommunenes ansvar.