Fornærmet ringte ungdomshjem og advarte mot Svein Ludvigsen

Mannen som hevder han gjentatte ganger følte seg presset til seksuell omgang med Svein Ludvigsen, pekte i en rekonstruksjon ut blant annet en garderobe og en dusj hvor det skal ha vært seksuell kontakt. Tegning av rettstegner Ane Hem.
Mannen som hevder han gjentatte ganger følte seg presset til seksuell omgang med Svein Ludvigsen, pekte i en rekonstruksjon ut blant annet en garderobe og en dusj hvor det skal ha vært seksuell kontakt. Tegning av rettstegner Ane Hem. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Ane Hem / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kom det frem i retten at den fornærmede 25-åringen har vært tilbake i garderoben der overgrepene startet. En annen fornærmet (26) skal har tryglet ungdomssenteret om å skjerme ungdommene fra Ludvigsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de fornærmede i Ludvigsen-saken advarte lederen for ungdomshjemmet han hadde bodd på mot å la den tidligere fylkesmannen være alene med noen av beboerne.

Den nå 26 år gamle mannen ringte på nyåret i fjor til ungdomssenteret og fortalte sin hovedkontakt fra da han bodde der om at han var innkalt til avhør med Kripos i forbindelse med misbrukssaken Svein Ludvigsen nå sitter tiltalt i. Deretter ba han om å få snakke med lederen for institusjonen.

– Han var kjempefortvilet, redd og engstelig. Overfor meg var han mest opptatt av at jeg måtte love på tro og ære å passe på ungdommene slik at det ikke skulle skje noe galt med dem mens de var hos oss, sa enhetsleder Monica Agovic-Nordaas da hun mandag formiddag vitnet i straffesaken mot Svein Ludvigsen (72).

Miljøarbeideren han snakket med først, som har hatt jevnlig kontakt med fornærmede også etter at han flyttet fra ungdomssenteret, fortalte om lignende uttalelser i sitt vitneprov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I ettertid har han har sagt at vi aldri må slippe noen inn alene med ungdommene, og han ba om at det alltid måtte være noen til stede, sa kvinnen på spørsmål fra dommeren.

Fortalte om Oslo-episode

Hun svarte bekreftende på at fornærmede fortalte henne om en situasjon i Oslo, som trolig er tiltalens beskrivelse av en seksuell hendelse på et hotellrom i Oslo. Han skal nærmest ha vært hysterisk da han ringte i fjor og fortalte at han var innkalt til avhør i saken som gjaldt Svein Ludvigsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fikk du inntrykk av at det hadde skjedd noe mellom ham og Ludvigsen også på institusjonen? spurte tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

– Ja, jeg spurte om han hadde vært utsatt for noe på institusjonen, og han svarte «ja, ja, ja». Jeg stoppet ham der og ba ham fortelle det til politiet, svarte miljøarbeideren.

Flere vitner har fortalt at de enten har bevitnet, hørt om eller deltatt i situasjoner der den fornærmede, som har bodd på institusjon i en årrekke, har møtt Svein Ludvigsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dette er saken

Fortalte til flere

Påtalemyndigheten har ikke funnet tilstrekkelige holdepunkter i bevisene for at det skal ha vært noen form for seksuell kontakt mellom Ludvigsen og fornærmede i institusjonsperioden. Den ene forholdet Ludvigsen er tiltalt for, som omfatter 26-åringen, er ett tilfelle av seksuell omgang på et hotellrom i Oslo sentrum i 2014.

Tiltalepunktet bygger i stor grad på det fornærmede har fortalt til politiet. Det er få andre beviser som underbygger påstandene, annet enn forklaringene til flere vitner som har hatt kontakt med fornærmede. De har alle beskrevet mer eller mindre likelydende utsagn fra fornærmede om hans opplevelser med den tidligere fylkesmannen og statsråden.

Svein Ludvigsen selv hevder han ikke engang husker hvem mannen er, men avviser ikke at de to kan ha møttes. Han benekter uansett kategorisk at det har foregått noe seksuelt mellom dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han lyver, sa Ludvigsen da han forklarte seg for retten om mannens anklager.

Var tilbake der sexhandlingene skal ha startet

Tidligere mandag ble det kjent at mannen som i en årrekke skal ha hatt seksuell omgang med Svein Ludvigsen, pekte i en rekonstruksjon ut en garderobe hvor han hevder å ha blitt presset til sex.

Den nå 25 år gamle mannen dro i fjor vår tilbake til Bardufoss sammen med etterforskere fra Kripos for å peke ut noen av stedene han hevder det skal ha vært seksuell kontakt med daværende fylkesmann Svein Ludvigsen (72). Etter å ha vist etterforskerne Ludvigsens hytte, kjørte de gjennom Bardufoss sentrum til et lokale der de skal ha dusjet under hytteturene.

Det kom fra da politioverbetjent Gunvor Eidsberget Løken i Kripos vitnet i Nord-Troms tingrett mandag formiddag. Hun deltok på befaringen og fortalte hvordan fornærmede før rekonstruksjonen ga detaljerte beskrivelser fra lokalet generelt, og garderoben og dusjen spesielt – fra hvordan inventaret framsto til fargen på dusjforhenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornærmede hevdet i sin forklaring at det nærmest utallige ganger kom til seksuell omgang mellom ham og Ludvigsen, på fylkesmannen initiativ, de gangene de var og dusjet. Ifølge forklaringen hans var det nettopp under en hyttetur at Ludvigsen skal ha tilnærmet seg ham seksuelt første gang. Senere følte han seg presset til seksuelle handlinger med Ludvigsen hver gang de var og

dusjet, ifølge forklaringen.

Den tidligere fylkesmannen og statsråden bekrefter at han flere ganger har vært i lokalene sammen med fornærmede, men avviser at det skjedde noe seksuelt der. De var derfor å hente vann, slipe økser og dusje, framholdt han i sin forklaring.

Slangen de brukte til å tappe vann på kannene de hadde med seg, hang nettopp i dusjen.