Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at dødsfallet til en ettåring har sammenheng med infeksjon hos barnet. Det er påvist to bakterietyper: Streptokokker gruppe A og Campylobacter jejuni. Det skal foretas analyser av drikkevannet for å se om DNA-et fra campylbakter i drikkevannet er det samme som er funnet hos den døde ettåringen
Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at dødsfallet til en ettåring har sammenheng med infeksjon hos barnet. Det er påvist to bakterietyper: Streptokokker gruppe A og Campylobacter jejuni. Det skal foretas analyser av drikkevannet for å se om DNA-et fra campylbakter i drikkevannet er det samme som er funnet hos den døde ettåringen Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødsfallet til en ettåring i Askøy har sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av campylobakter, ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding fra Vest politidistrikt heter det at det er påvist både streptokokker gruppe A og Campylobacter jejuni. Samme type campylobakter er påvist hos andre pasienter fra Askøy innlagt på Haukeland universitetssjukehus.

Samtidig konkluderes det med at streptokokkene har medført en blodforgiftning som har forårsaket døden. Det foreligger ikke holdepunkter for at campylobakter har medført blodforgiftning, men disse bakteriene kan føre til et alvorlig utfall av en streptokokkinfeksjon.

Dette vil bli vurdert nærmere i den endelige obduksjonsrapporten, opplyser politiet.

Hver for seg utgjør de to bakterietypene liten fare for ellers friske mennesker, men kan gi alvorlige komplikasjoner for mennesker som av ulike grunner har nedsatt immunforsvar eller allmenntilstand. Det at ettåringen har hatt begge bakterietyper samtidig, kan ha hatt betydning for dødsfallet, skriver politiet i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I obduksjonsrapporten heter det også at streptokokkinfeksjonen hos ettåringen ikke har noen kobling til drikkevannet, og at det faktum at E.coli er påvist i drikkevannet tyder på at drikkevannet er forurenset, men at dette ikke anses ikke av betydning som dødsårsak i dette tilfellet.

Les også: Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner

Ettåringens tarminfeksjon og campylobaktersmitte kan trolig kobles til drikkevannet, men drikkevannet må analyseres nærmere før man kan fastslå at campylobakterbakterien i drikkevannet er av samme type som de som ble funnet hos ettåringen.

Totalt har 71 personer fra Askøy vært innlagt på sykehus etter å ha blitt dårlig av drikkevannet, 56 av disse er voksne, 15 barn.

I alt beregnes det at over 2.000 innbyggere er blitt rammet.