Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Klouman Høiner fikk prisen Beste scenetekst for sin første soloforestilling, «Vi folket!».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tett og personlig formidling av et amerikansk liv som viser at mennesker har mye til felles, uansett hvor de bor», skrev Adressa.no om Espen Klouman Høiners USA-utforskning, som nå kan skilte med Heddapris i kategorien Beste scenetekst.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at stykket er ujålete og at det rommer mange lag av undertekst. Videre heter det at formen gjør at vi kommer tett på enkeltmennesker samtidig som vi zoomer ut på den storpolitiske scenen – på en og samme tid.

Prisvinneren selv var tydelig overrasket over prishederen.

– Dette var utrolig hyggelig, da! Jeg vil veldig gjerne takke juryen for den fine begrunnelsen. Og så vil jeg takke de som har vært involvert i produksjonen, Camilla Vatne Barratt-Due og Signe Becker. Den er til alle tre, denne prisen. Og så må jeg takke vertsfamilien i USA, som jeg bodde hos, fortsatte Klouman Høiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klouman Høiner bygger nemlig teksten på at han var utvekslingsstudent i småbyen Danvers i amerikanske Illinois på 90-tallet. Han dro tilbake i 2017, og gjennom samtaler med den tidligere vertsmoren ble monologen til.

«Vi folket!» ble også kåret til en av årets beste forestillinger i 2018 av Norsk Shakespearetidsskrift, og Klassekampens anmelder kvitterte med: «En lavmælt situasjonsrapport som sier langt mer enn mange politiske analyser».

Stykket fikk blant annet æren av å åpne Bastard-festivalen i fjor – samt at det spilte utvalgte datoer på Black Box Teater i vår.

Espen Klouman Høiner har utdannelsen sin fra Statens Teaterhøgskole, og mange vil kjenne ham igjen fra filmer, som «Bare Bea» (2004), «Reprise» (2006), «Switch» (2007) og «En som deg» (2013).

Han spilte Leif Tronstad i TV-serien «Kampen om Tungtvannet» (2015), og på scenen har vi blant annet sett ham i roller som Osvald i «Gjengangere» og i tittelrollen i «Peer Gynt» – begge for Trøndelag Teater.