Historisk abortinnstramming vedtatt

Det var full sal da to av vårens mest omstridte saker, avvikling av pelsdyrnæringen og endringer i abortloven, ble behandlet i Stortinget torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Det var full sal da to av vårens mest omstridte saker, avvikling av pelsdyrnæringen og endringer i abortloven, ble behandlet i Stortinget torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere timer med rødgrønne anklager og blå forsvarstaler, vedtok Stortinget en innstramming som utgjør den første endringen av norsk abortlov på 40 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskusjonen på Stortinget foregikk torsdag i timevis. Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

105 stemte for vedtaket mot 64. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for innstrammingen, i tillegg til 17 av 19 Sp-representanter, skriver Dagbladet.

Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth var de to stortingsrepresentantene til Sp som stemte mot forslaget.

Mossleth og Sem-Jacobsen fikk selskap av samtlige av representantene til Ap, SV, Rødt og MDG, som alle stemte mot innstrammingen.

Les også: KrF får full støtte av Høyre-kvinnene i dagens abortdebatt i Stortinget

Spiss tone

Tonen i diskusjonene før avstemningen var tidvis spiss da politikerne inntok talerstolen.

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsministerkandidater. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsministerkandidater. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok opp abortinnstrammingene i Alabama, der det er innført nær total abortforbud. Han frykter at innstrammingen i Norge kan være et første steg mot flere innstramminger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sa Ap-lederen.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sa at han tar avstand fra det som skjer i Alabama, men at han også tar avstand fra dem som prøver å plassere den saken i norsk kontekst.

Dette er forslaget til endring i abortloven:

Regjeringens forslag til endringer i abortloven dreier seg om å regulere adgangen til fosterreduksjon.

Fosterreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens gjenværende foster/fostre utvikler seg videre.

Etter forslaget skal det kreves tillatelse fra en abortnemnd ved alle slike inngrep, uavhengig av når i svangerskapet inngrepet utføres. Nemndene skal kunne innvilge fosterreduksjon på grunnlag av de alminnelige kriteriene for abort etter tolvte svangerskapsuke. I tillegg skal nemndene kunne innvilge fosterreduksjon der antall fostre reduseres til to eller flere på grunn av risiko for spontanabort eller tidlig fødsel.

Kilde: Regjeringen

– Sammenligningen holder ikke mål. Det er ingenting som ble vedtatt i dag, som kan sammenlignes med Alabama, så det vil jeg avvise, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Full sal da Stortinget avgjorde abort og pelsdyr

Utfordret Frp

Etter mange timer med debatt torsdag kveld hadde kun én representant fra Venstre tatt ordet, og ingen fra Frp, skriver Dagbladet.

– Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte Ap-nestleder Hadia Tajik fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To timer før midnatt inntok Per-Willy Amundsen (Frp) talerstolen og talte på vegne av sitt parti.

– Jeg registrerer demonstrasjonen som var utenfor Stortinget i dag, og det engasjementet som er der ute. Og så ser jeg andre områder i samfunnet hvor vi ikke ser like mye engasjement fra den såkalte røde feministbevegelsen, sa Amundsen.

Ap-nestleder Hadia Tajik Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ap-nestleder Hadia Tajik Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han trakk deretter fram kvinner som blir utsatt for barneekteskap og kvinner som blir underlagt sosial og seksuell kontroll.

Les også: Bollestad avviser all motstand: – KrF er mot en ekstrem form for sortering

Reaksjoner

Den varslede abortinnstrammingen har utløst sterke reaksjoner hos mange kvinner i Norge. Årets hovedparole i 8. mars-toget var «Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene». På forhånd ble det varslet rekordoppmøte.

Fakta

  • I 2017 ble det utført 12 733 aborter. Dette er det laveste antallet siden registreringen startet i 1970.
  • Det høyeste antall aborter var i 2008, 16 139.
  • Antall aborter blant tenåringer (15-19) har aldri vært så lavt siden registreringen startet. I gjennomsnitt tar 6,3 pr 1000 kvinner i denne aldersgruppen abort. De regionale forskjellene er store. I Finnmark er det fem ganger flere aborter i denne gruppen enn i Sogn og Fjordane.
  • Abort er hyppigst i aldersgruppen 20-30 år. Men også her har aborttallene går sterkt ned blant de yngste, nær en halvering for kvinner i alderen 20-24 år i løpet av en tiårsperiode. Gruppen med de høyeste aborttallene er i alderen 25-29 år.
  • I 2017 var over 80 prosent av selvbestemte svangerskapsavbrudd utført før 9. uke. 96 prosent før uke 12.
  • Grensen for selvbestemt abort i Norge er 12 uker (18 i Sverige). Er kvinnen mer enn 12 uker gravid, skal begjæring om abort behandles i en nemnd. I 2017 ble det utført 546 aborter (4 prosent av alle aborter) etter nemndbehandling. De fleste ble innvilget på grunn av risiko for fosterskader, sosiale forhold eller mors helse.
  • Medisinsk abort ble introdusert i 1998. Siden 2008 har de fleste abortene blitt utført medikamentelt. I 2017 var andelen 89 prosent.
  • En forskergruppe ved Kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus fant at 37 prosent av kvinnene som søkte abort i perioden 2007-2011, hadde tatt abort en gang tidligere, nesten 12 prosent hadde tatt abort to eller flere ganger tidligere.
  • Den store mor og barn-undersøkelsen (MoBa) viser at nærmere halvparten av svangerskapene ikke er planlagt. Selv om tenåringsgraviditeter har gått kraftig ned, er det i denne gruppen de fleste uplanlagte graviditetene forekommer. De som i størst grad har planlagt er kvinner i 30-årsalderen.
  • Hvert år er det omkring 1500 som trekker sin søknad om abort.
  • Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort.
  • Antall dødfødsler i 2017 var 180.
  • Tallet på fødsler i 2017 var 56 600, 1,64 barn per kvinne. Dette er det laveste som er målt i Norge.
  • I 2015 var gjennomsnittsalderen for fødende i Norge 30,6 år. I perioden 1986-1990 var tallet 25,2 år.

Kilder: FHI Abortregisteret, MoBa og SSB

Abortloven

  • I 1978 fikk Norge lov om selvbestemt abort.
  • Uke 0-12 – kvinnen har full selvbestemmelse (96 prosent av alle svangerskapsavbrudd skjer i denne fasen).
  • Uke 12-18 – en nemnd avgjør, men skal i stor grad ta hensyn til kvinnens vilje.
  • Uke 18- 22 – nemden avgjør. Mer restriktivt å få abort, gjelder i hovedsak fosteravvik. 21 uker og seks dager er satt som levedyktighetsgrensen.
  • Etter 21 uker og seks dager – abort bare tillatt hvis mors liv er i fare eller fosteret har et dødelig avvik.

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.