Fylkesmannen har avdekket lovbrudd i 85 av 159 fosterhjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen har siden 2016 konkludert i 159 tilsynssaker etter bekymringer om fosterhjem. Blant disse er det avdekket 85 lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets fylkesmannsembeter har siden januar 2016 avsluttet 159 tilsynssaker der barnevernlovens § 4-22, som omhandler fosterhjem, var tema. Det skriver Dagbladet.

Tilsynet ble gjennomført basert på bekymringsmeldinger, og av de 159 sakene er det avdekket lovbrudd i 85 av de undersøkte fosterhjemmene.

Ifølge barnevernloven skal det velges fosterforeldre som har særlig evne til å gi barn et trygt og godt hjem. I tillegg skal den aktuelle kommunen føre tilsyn med hvert enkelt barn i fosterhjem fra plasseringstidspunktet og fram til barnet fyller 18 år.

I 2018 ble en rapport gjennomført av Menon Economics i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) publisert. Den viser at manglende oppfølging av fosterhjem er et omfattende problem på landsbasis, skriver Dagbladet. Ifølge rapporten fikk over 2100 barn i 2017, 23 prosent, ikke de tilsynsbesøkene som loven krever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn i fosterhjem skal ha god oppfølging og få sine rettigheter ivaretatt. Det er kommunene som i hovedsak har dette ansvaret og evalueringen av tilsynsordningen viser behov for mer systematikk og innsats, sier divisjonsdirektør Kjetil A. Ostling i Bufdir til Dagbladet.

Bufdir jobber nå for å styrke opplæring av tilsynspersoner, sikre bedre matching av barn og fosterhjem og utvikle nye retningslinjer for barnevernstjenestens oppfølging av fosterhjem, skriver avisen.