Krasjet paraglider i Loen måtte reddes med helikopter

På toppen av gondolbanen Loen Skylift kan tilreisende nyte utsikten av storslått natur med fjell og fjord. Etter at banen ble åpnet i 2017 er også stedet blitt et yndet sted for luftsport. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
På toppen av gondolbanen Loen Skylift kan tilreisende nyte utsikten av storslått natur med fjell og fjord. Etter at banen ble åpnet i 2017 er også stedet blitt et yndet sted for luftsport. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Redningsmannskaper måtte lørdag kveld redde en skadd paraglider som hadde krasjet i Loen i Sogn og Fjordane. Ulykken er den andre i Stryn på to dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paraglideren har krasjet i fjellet i området ved gondolbanen Loen Skylift, men omstendighetene rundt ulykken er ikke kjent. Politiet varslet om hendelsen klokka 23.33 lørdag kveld.

Redningshelikopter og en alpin redningsgruppe ble sendt ut til stedet.

– Vi har akkurat kommet fram til stedet hvor vedkommende er. Paraglideren er bevisst, men tilstanden er ukjent. Det er snakk om bruddskader, sa operasjonsleder Arve Samsonsen i Vest politidistrikt i natt.

Tåke

– De som var på stedet da ulykken skjedde forteller om brå værforandring med tåke som kom veldig fort. Paraglideren tok av helt greit, men så kom tåken og han mistet sikten. Han fikk oppdrift og fløy oppover, slik at han landet høyere oppe enn der han tok av, sier innsatsleder Vidar Stavik fra politiet i Stryn til avisa Fjordingen.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge opplyser at paraglideren ble lokalisert på 900 meters høyde.

Dødsulykke dagen før

Natt til lørdag mistet en utenlandsk basehopper livet i en ulykke ved Flo i Stryn. I forbindelse med landing etter et hopp fra den 1.340 meter høye Marshåhyrna over Oppstrynsvatnet, landet hopperen i vannet.

Han ble reddet på land, men ble senere erklært død av helsepersonell som fraktet hopperen til sykehuset med helikopter.

Dette var den andre dødsulykken i forbindelse med luftsport i Stryn i år. I slutten av april døde en kvinne i 20-årene da hun fløy med speedglider fra fjellet Hoven.

Likevel mener ordfører Sven Flo (H) i Stryn at et forbud mot luftsport er noen vei å gå.

– Lovlig aktivitet

– Dette er per definisjon lovlig aktivitet, men vi vet og har ved flere tilfeller fått erfare at det er risikosport. Samtidig kjenner vi miljøet så godt at vi vet at utøverne har veldig fokus på sikkerhet, sier Flo til NRK.

Etter at gondolbanen Loen Skylift åpnet i 2017, som går fra havnivå i Loen til toppen av det 1.100 meter høye fjellet Hoven, har dette området tatt over mye av luftsportaktivitetene. Det er registrert over 7.000 hopp fra fjellet.

Personvernpolicy