E.coli påvist i vann i Askøy: – Barna blir syke i klasserommet

VIDEO: Se opptak av pressekonferansen her. 

Stadig flere blir syke i Askøy, og butikkhyllene tømmes for drikkevann. Fredag ble det påvist E.coli i et fjellbasseng i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 elever ved Kleppe skole i Askøy er blant dem som er blitt syke. Ett av barna er innlagt på sykehus, sier rektor Hilde Sundve Jordheim til Bergensavisen.

Hun betegner situasjonen som uoversiktlig.

– Vi har sendt svært mange barn hjem i dag med diaré, feber og oppkast. Det er en svært alvorlig situasjon. Det er også mange foreldre som er syke, så situasjonen er uoversiktlig, sier hun.

Hun sier at skolen ikke har kapasitet til å koke vann.

– Vi ser at barna blir syke i klasserommet, sier hun.

En rekke personer er blitt syke i Askøy denne uken. Torsdag kveld sendte kommunen ut varsel om at drikkevannet må kokes. Fredag ble det påvist E.coli i et fjellbasseng i Øvre Kleppe i Askøy. Høydebassenget skulle fases ut og er nå stengt.

Fakta om E. coli:

* Escherichia coli, bedre kjent som E. coli, finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker.

* Den mest alvorlige varianten er EHEC, som kan infeksjonen Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS).

* HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer og starter som regel som en mage-/tarminfeksjon med blodig diaré.

* Bakterien overføres vanligvis gjennom kjøtt som ikke er varmebehandlet, forurensede grønnsaker, upasteurisert melk, vann, ved direkte kontakt med dyr som skiller ut bakterien, eller fra person til person.

* Eldre og barn er spesielt utsatt for alvorlig sykdom.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Flere innlagt på sykehus

Rundt 200 personer skal ha vært i kontakt med legevakten det siste døgnet, ifølge Bergens Tidende.

18 personer er blitt innlagt ved Haukeland universitetssjukehus med mage-tarmsymptomer. Åtte av disse er barn.

En ett år gammel gutt er død som følge av en infeksjon, men det er ikke bekreftet om dette har sammenheng med de øvrige sykdomstilfellene. Fylkeslegen i Hordaland vil åpne tilsynssak.

Minst én barnehage er stengt, og flere barnehagebarn er syke, opplyste rådmann Eystein Venneslan i Askøy på en pressekonferanse om situasjonen fredag.

Vannmangel i butikkene

I butikkene er nå tusenvis av liter drikkevann revet ut av butikkhyllene.

Flere personer har vært innom legevakten på Askøy, og flere er lagt inn på sykehus med symptomer som feber, diaré og magesmerter. Fredag ble det påvist E.coli i et fjellbasseng på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Flere personer har vært innom legevakten på Askøy, og flere er lagt inn på sykehus med symptomer som feber, diaré og magesmerter. Fredag ble det påvist E.coli i et fjellbasseng på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

På den lokale Meny-butikken gikk de tomme for 1,5 liters-flasker med vann torsdag kveld etter at Askøy kommune sendte ut varsel om at vannet på kokes, ifølge Bergensavisen.

Kjøpmann Eva Eriksen bestilte 3.000 liter vann og jobber med å få tak i mer.

– Jeg er usikker på om dette holder hele helgen, sier hun.

Bakgrunn: Askøy venter prøvesvar etter mulig vannbåren smitte

Dårlig informasjon fra kommunen

Iselin Fauskanger er en av dem som er blitt syke.

– Hele familien på fire har vært syke siden mandag, sier hun til Bergens Tidende.

Hennes yngste datter på tre år ble sendt til Haukeland universitetssjukehus tirsdag morgen, og fredag måtte Fauskanger til legevakten med datteren på fem år.

Hun synes det er dårlig at kommunen ikke sendte melding om at vannet måtte kokes før torsdag kveld.

– De burde oppdaget det for lenge siden, sier Fauskanger.

Rådmann Eystein Venneslan sa på pressekonferansen fredag at det tok tid før de skjønte at det kunne være en sammenheng mellom sykdomstilfellene.

Bakgrunn: Mange med magesyke i Askøy – minst ti innlagt

Tidligere ordfører ble syk

Tidligere Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) er en av dem som har vært syk de siste dagene, blant annet med høy feber, mageknip og diaré.

– Jeg har vært skikkelig dårlig, og er så vidt oppe og går igjen i dag. Jeg tror aldri jeg har vært så dårlig noen gang, sier hun til Bergens Tidende.

Hun sier at det er et stort problem for kommunen at folk mister tilliten til vannverket.

Kommunen tok nye vannprøver fredag. Svarene på disse kommer trolig tirsdag ettermiddag.

VIDEO: Se opptaket fra pressekonferansen her:

Personvernpolicy