Frykt for smittefarlig vann etter flere alvorlige sykdomstilfeller

VANNKILDE: Det er personer som er registrert som kunder av Kleppe vannverk som er syke. Askøy kommune / NTB scanpix
VANNKILDE: Det er personer som er registrert som kunder av Kleppe vannverk som er syke. Askøy kommune / NTB scanpix

50 personer er sendt til legevakten og sju til sykehus for nærmere undersøkelser etter mistanke om smittefarlig vann i Askøy i Hordaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«På grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte, iverksettes kokevarsel», skriver Askøy kommune i en tekstmelding til innbyggerne torsdag kveld.

Kommunen opplyser i en pressemelding at 50 personer har vært på legevakten, og at sju personer har blitt sendt til Haukeland universitetssjukehus for nærmere undersøkelser.

– Vi begynte å få en del meldinger rundt omkring. Litt i går, flere i dag. Noen våkne sykepleier begynte å telle opp. Da fant de ut at det var en vesentlig opphoping av symptomer på mage- og tarminfeksjon i et begrenset boområde, sier Christian Redisch, kommuneoverlege i Askøy kommune til Bergens Tidende.

Satt krisestab

Bemanningen på legevakten i Askøy er økt, skriver kommunen. Samtidig blir beboere oppfordret til å koke vannet.

Symptomene er magesmerter, diaré og feber, skriver kommunen i pressemeldingen.

– Vi har satt krisestab på Rådhuset. Varselet gjelder for hele den søndre delen av kommunen, og vi ber innbyggerne rette seg etter dette, sier Jørgen Skogedal på Askøy kommunes vakttelefon til Bergens Tidende.

Vannprøver sendt til laboratorium

Fungerende smittevernlege i kommunen, Thomas Hettland, oppfordrer alle som er dårlige, til å kontakte legevakten. Det gjelder også personer med dårlig allmenntilstand.

Askøyværingen skriver at vannprøver er sendt til laboratorium. Det er ventet at et svar vil komme i løpet av fredag formiddag.

En rekke innbyggere oppgir på kommunens Facebook-side at de har vært syke det siste døgnet.

Personvernpolicy