Ungarn gikk til Trump for å presse Norge i våpenhandel

Signeringen av en avtale om Ungarns kjøp av det norske NASAMS-systemt er satt på vent etter uenigheter mellom Norge og Ungarn angående fordeling av EØS-midler. Bildet er fra den første skarpskytingen med NASAMS i Sverige. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Signeringen av en avtale om Ungarns kjøp av det norske NASAMS-systemt er satt på vent etter uenigheter mellom Norge og Ungarn angående fordeling av EØS-midler. Bildet er fra den første skarpskytingen med NASAMS i Sverige. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ungarns statsminister Viktor Orbán skal ha bedt USAs president Donald Trump om å påvirke Norge til å fullføre en våpenhandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarn har inngått en avtale med Norge om kjøp av luftvernsystemet NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) som produseres av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon.

Prislappen for våpensystemet er 1 milliard dollar, skriver VG, men signeringen av avtalen drøyer på grunn av den pågående konflikten mellom Ungarn og Norge.

Norge og Ungarn har imidlertid en konflikt gående for tiden om hvordan et norsk bidrag på 214,6 millioner euro (rundt 2,1 milliarder kroner), skal brukes. Pengene er EØS-midler som gis med klare føringer fra landet som donerer dem. Ungarske myndigheter vil derimot selv bestemme hvordan pengene brukes, noe som er strid med EØS-reglene. På grunn av denne uenigheten har Norge satt signeringen av våpenkontrakten på vent.

Våpenavtalen innebærer at Ungarn kjøper militært utstyr fra USA med norske komponenter, kom det fram da utenriksminister Søreide besøkte sin kollega Péter Szijártó i Budapest.

Aktuelt: Varsler undersøkelser om dyrere, norske kampfly

Under et møte Ungarns statsminister hadde med Trump i Washington i midten av mai ble denne saken et hovedtema. Utenriksdepartementet i Norge er kjent med at saken var et tema under Orbáns møte med Trump, får VG bekreftet. Det blir oppfattet som uakseptabelt fra norsk side at kjøp av forsvarsmateriell og forhandlinger om ny rammeavtale om EØS-midler settes i sammenheng.

– Det er ingen sammenheng mellom disse sakene, og det vil uansett ikke få oss til å endre posisjon i forhandlingene. Vi er i jevnlig kontakt med amerikanske myndigheter og vi har ingen grunn til å tro at USA vil følge opp det ungarske initiativet, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet til avisen.

Knusende rapport: Ungarn ikke lenger et fritt land

Personvernpolicy