Tilregnelighet står sentralt i Vinstra-saken

Påtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å legge ned påstand om ordinær straff for 17-åringen som er tiltalt for drap på Vinstra i oktober i fjor.
Påtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å legge ned påstand om ordinær straff for 17-åringen som er tiltalt for drap på Vinstra i oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Påtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å legge ned påstand om ordinær straff for 17-åringen som er tiltalt for drap på Vinstra i oktober i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiltalen, som ble offentliggjort onsdag, tar statsadvokat Jo Christian Jordet uttrykkelig forbehold om at han likevel kan nedlegge påstand om fengselsstraff eller forvaring. Aktoratet vil i så fall basere det på den totale bevisføringen i retten.

Rettssaken starter i Nord-Gudbrandsdal tingrett 17. juni. Av praktiske hensyn er den lagt til Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Det er satt av ti dager til saken.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sier til NRK at hun vil begjære lukkede dører under de fornærmedes forklaring og når vitner med personlige forhold i saken forklarer seg.

Tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten og er forkynt for gutten, som har sittet i varetekt i en barnevernsinstitusjon siden drapet.

Var psykotisk

De sakkyndige mener det er fare for at gutten som nå er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16), vil begå nye alvorlige straffbare handlinger.

17-åringen har erkjent straffskyld, men om retten deler de sakkyndiges syn, innebærer det at han dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Ifølge tiltalen har påtalemyndigheten tatt forbehold om at han overføres til tvungen psykiatrisk behandling fordi han var psykotisk under drapet.

Statsadvokaten har tidligere foreslått at påtalemyndigheten legger ned påstand om forvaring, dersom retten skulle komme til at 17-åringen er strafferettslig tilregnelig. Det fremgår av en fengslingskjennelse i mai fra Sør-Gudbrandsdal tingrett der det ble begjært fengslingsforlengelse av gutten.

– Tilregneligheten hans vil bli et svært sentralt tema under rettssaken, sier Jordet til VG.

20 knivstikk

I tiltalen fremgår det at gutten stakk den 16 år gamle jenta 20 ganger med kniv i et boligområde på Sorperoa på Vinstra i Oppland. Hun døde etter kort tid av forblødning.

Videre er han tiltalt for grov kroppsskade etter å ha stukket en nabo som kom til åstedet og forsøkte å gripe inn. Mannen i 50-årene ble påført to dype kutt i leggen og måtte behandles på sykehus.

Gutten og jenta hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen og nylig begynt på samme videregående skole da drapet skjedde. Han ble pågrepet på åstedet kort etter.

17-åringen skal etter det NRK kjenner til ha hatt en egen YouTube-kanal med videoer av drap og skoleskytinger. De ble lagt ut så sent som uken før drapet. Politiet har tidligere bekreftet at hans datavaner er en del av drapsetterforskningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden