Lokalt svært kraftige regnbyger Østafjells torsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sendt ut et farevarsel om svært kraftige regnbyger med inntil 25 millimeter Østafjells fra torsdag ettermiddag. På Sørlandet kan det oppstå tornadoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologisk institutt sendte ut varselet, som er på oransje nivå, onsdag ettermiddag.

– Varm og fuktig luft kommer inn over Sør-Norge. Det gir opphav til lokalt svært kraftige regn- og tordenbyger Østafjells fra torsdag ettermiddag. Det vil være store lokale variasjoner i intensitet og mengde. Intensiteten vil kunne overstige 25 millimeter per time, lyder varselet.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Overvann og rasfare

Berørte områder vil kunne oppleve overvann i tettbebygde strøk. I tillegg kan det forekomme lokalt kraftige vindkast i forbindelse med bygene, heter det.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut farevarsel på gult nivå for flom og jordskred på Østlandet og Sørlandet for torsdag og fredag.

Bakgrunn: Varsler sydenvarme, lyn og torden - kan bikke 30 grader

Ikke som i USA

StormGeo har sendt ut tornadovarsel for Sørlandet, skriver Fædrelandsvennen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke snakk om tornadoer som i USA, som jevner alt med jorden. Men i morgen blir det veldig varmt først på dagen. Så kommer det fuktig og ustabil luft inn, med kraftige tordenbyger. Der kan det dannes skypumper eller tornadoer, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter,

Det er første gang et slikt varsel sendes ut i Norge.

– Det er vel egentlig ingen som har turt å sende ut et tornadovarsel i Norge før, det blir så mye styr. Jeg gjorde det nå, men innser at jeg har skapt mye ekstra jobb for meg selv, sier meteorologen.