Varsler undersøkelser om dyrere kampfly

Opposisjonen på Stortinget vil ha svar fra regjeringen på hvorfor det planlagte innkjøpet av F35 kampfly er blitt så mye dyrere enn planlagt. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
Opposisjonen på Stortinget vil ha svar fra regjeringen på hvorfor det planlagte innkjøpet av F35 kampfly er blitt så mye dyrere enn planlagt. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortinget vil ha regjeringens svar på spørsmål om de økte kostnadene til nye kampfly og varsler formelle undersøkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet tirsdag ettermiddag å åpne formelle undersøkelser rundt økte kostnader til nye kampfly, skriver Klassekampen. Først vil komiteen ha svar på om regjeringen sitter på informasjon om en milliardsprekk som Stortinget burde ha blitt varslet om, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til avisen.

Bergens Tidende har omtalt at anskaffelsen av de 52 nye F-35-kampflyene kan bli opptil 16 milliarder kroner mer enn det såkalte «styringsmålet». I tillegg har Klassekampen tidligere presentert anslag som viser at kostnadene til anskaffelsen av flyene ligger an til å sprenge Stortingets vedtatte kostnadsramme for kjøpet på grunn av høy dollarkurs.

Bakgrunn: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder

Fem av de ni medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen stemte for å starte undersøkelser om kostnadene. Senterpartiets Nils Bjørke er ikke fornøyd med de svarene statsministeren og forsvarsministeren tidligere har gitt til Stortinget om økte kostnader.

Også Aps Eva Kristin Hansen er urolig over alt som er skrevet og vil ha en redegjørelse for hvor alvorlig saken er.

– Nå sender vi spørsmål til forsvarsministeren. Så leser vi svarene, og så kan det hende vi vil stille flere spørsmål. Eller vi kan kalle inn til høring, det gjenstår å se av svarene vi får, sier Hansen.

Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden