Forsvinningssaken: Politiet sjekker ut disse mennene

Overvåkningsvideo: Politiet etterlyser tre personer
Artikkelen fortsetter under annonsen

I syv måneder har politiet forsøkt å identifisere disse to mennene. Nå har politiet gitt opp å finne ut hvem de er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet mener nå å ha holdepunkter for at det er mindre sannsynlig at de to mennene har en rolle i Anne Elisabeth Hagens forsvinning. Etter en helhetlig vurdering så velger politiet derfor å legge vekk Futurum-prosjektet, sier etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt til VG.

De to mennene ble fanget opp av overvåkingskamera utenfor arbeidsplassen til den forsvunne Anne-Elisabeth Hagens mann i Lørenskog.

Til tross for gjentatte oppfordringer om at de må melde seg til politiet, har etterlysningen vært resultatløs.

Les også: Politiet jakter på sko i forbindelse med Lørenskog-forsvinningen

– Man kan aldri være 100 prosent trygg

Bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen:

* Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (69) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* 15. februar opplyste politiet at det så langt ikke hadde kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.

* Det er fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.

* De har sendt familien et forslag til hvordan de kan formidle et livsbevis. Familien er villig til å forhandle, såfremt den får sikre opplysninger om at kvinnen lever, ifølge bistandsadvokat Svein Holden.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet hadde 1. februar fått inn over 1.400 tips i saken.

Brøske ønsker ikke å gå inn på hvilke holdepunkter det er snakk om, men

understreker at politiet har gjort alt som er mulig etterforskningsmessig for å finne de to mennene.

– Til tross for grundig etterforskning, har ikke etterforskningen ledet til identifisering av de to. Man kan aldri være 100 prosent trygg på det, men per nå mener politiet det er riktig å legge bort dette prosjektet, sier etterforskningslederen til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ambisjonen er fortsatt at vi skal løse denne saken

Politiets hovedteori er fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført. Selv om etterforskningen nå er inne i sin åttende måned, er politiet optimistisk med tanke på en fremtidig oppklaring.

– Ambisjonen er fortsatt at vi skal klare å løse denne saken, men vi innser at dette vil ta tid. Samtidig at det ligger i etterforskningens natur at situasjonen kan snu raskt hvis man får viktige opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvunnet i over syv måneder

Det er over syv måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor. Hun er gift med en av Norges rikeste menn, eiendomsinvestoren Tom Hagen.

I februar opplyste politiet at det så langt ikke hadde kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.

Det er fremmet krav om ni millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Se video: Dette er forsvinningssaken

Politiet har bedt om 18 millioner ekstra

Øst politidistrikt har bedt om 18 millioner kroner fra Politidirektoratet til å finansiere etterforskningen av forsvinningssaken i Lørenskog.

Ifølge politidistriktets egne tall hadde etterforskningen av saken fram til 12. mars ført til en merkostnad på over 9,2 millioner kroner, meldte TV 2 i mai.

I søknaden til Politidirektoratet går det fram at forsvinningssaken har vært en stor belastning.

«Vi har i stor grad greid å skjerme ressurser til etterforskning av vold og sedelighetssaker. Styringen av ressurser har imidlertid fått negative konsekvenser for øvrig etterforskning,» skrev politimester Jon Steven Hasseldal.