«Norsk» sjakkbrikke fra middelalderen gjenfunnet i Skottland

Middelalder-brikken som nå er kommet til rette, lå i årevis i en skuff hos en familie i Skottland. Foto: Tristan Fewings / Sotheby's / AP / NTB scanpix
Middelalder-brikken som nå er kommet til rette, lå i årevis i en skuff hos en familie i Skottland. Foto: Tristan Fewings / Sotheby's / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sjakkbrikke som i årevis har tilhørt en familie i Skottland, har vist seg å være en av de berømte Lewisbrikkene som trolig ble laget i Norge i middelalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Auksjonshuset Sotheby's anslo mandag at sjakkbrikken kan bli solgt for opptil 1 million pund på auksjon neste måned. Summen tilsvarer 11 millioner kroner.

Brikken ble på 1960-tallet kjøpt for noen få pund av en antikvitetshandler i Skottland. I årevis ble brikken oppbevart i en skuff av antikvitetshandlerens datter.

Da familien til slutt fikk brikken vurdert av Sotheby's, viste det seg at den var en av de savnede Lewisbrikkene.

De ble funnet på Isle of Lewis i øygruppa Hebridene i 1831. Brikkene er skåret ut av hvalrosselfenben og hvaltenner, og flere av dem kan minne om vikingkrigere. Det antas at de ble laget i Trondheim på 1100-tallet.

Brikken som nå er gjenfunnet, tilsvarer et tårn. Den har form som en kriger med hjelm og skjold.

Resten av brikkene befinner seg i British Museum i London og National Museum of Scotland i Edinburgh.