Norske klimagassutslipp opp 0,4 prosent

Oppgangen i klimagassutslipp kommer blant annet av mindre andel biodrivstoff i veitrafikken. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Oppgangen i klimagassutslipp kommer blant annet av mindre andel biodrivstoff i veitrafikken. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble sluppet ut 0,4 prosent mer klimagasser i Norge i 2018 enn året før, viser foreløpige tall fra SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgangen skyldes en mindre andel biodrivstoff i veitrafikken, i tillegg til mer forbruk av fossilt drivstoff til andre transportformer, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Utslippene av klimagasser i Norge var på nesten 53 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2018. Det vil si at det ble sluppet ut omtrent 200.000 tonn CO2-ekvivalenter mer enn i 2017.

– Utslipp fra luftfart, sjøfart, fiske, motorredskaper m.m. økte med over 6 prosent sammenlignet med 2017. Totalt står denne gruppen for 7,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Økningen skyldes stigende forbruk av anleggsdiesel, marine gassoljer og jetparafin, skriver SSB i sin gjennomgang av tallene.

Veitrafikk sto for utslipp av 9 millioner tonn CO2-ekvivalenter, og dette utgjør en økning på nesten 3 prosent fra 2017. Det var en nedgang i salget av bensin og autodiesel i perioden. Salgstallene inkluderer biodrivstoff, og økningen i CO2-utslipp skyldes en betydelig reduksjon i andelen biodrivstoff i drivstoffblandingen, ifølge SSB.