UDI-direktøren forstår forvirring om au pair-regler

UDI-direktør Frode Forfang opplyser at reglene for når en au pair kan flytte inn hos en familie, har vært de samme i alle år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UDI-direktør Frode Forfang opplyser at reglene for når en au pair kan flytte inn hos en familie, har vært de samme i alle år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI vil se på informasjonen som gis av au pair-byråer, opplyser direktør Frode Forfang. Hadia Tajik ber justisminister Kallmyr rydde opp i reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfang omtaler ordningen på sin egen blogg etter at det ble kjent at au pairen til justisminister Jøran Kallmyr fikk varsel om utvisning av Utlendingsdirektoratet.

Et av spørsmålene i saken er om man kan være gjest i en familie i påvente av at fullstendig søknad er levert hos politiet.

– Her ser jeg i mediene at noen av våre samarbeidspartnere (byråer) har gitt informasjon som avviker fra det som fremkommer på våre egne hjemmesider og i våre rundskriv. Jeg kan forstå at de som skal forholde seg til regelverket i så fall blir forvirret og kan tro at alt er i orden. Regelverket skal være klart nok, men informasjonspraksisen hos våre samarbeidspartnere må vi se nærmere på, skriver han.

Han understreker at regelen har vært der «i alle år» og forklarer hvorfor au pairen verken skal bo eller jobbe hos vertsfamilien før søknaden er levert: Det er vanskelig for myndighetene å håndheve et skille mellom de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den generelle erfaringen er jo også at hele ordningen er sårbar for utnyttelse, påpeker han. Han minner om at formålet med ordningen er kulturutveksling, men mener «folk flest» oppfatter det som en mulighet for avlastning hjemme.

Forfang opplyser at det er et generelt problem med ventetid for å få time hos politiet i utlendingssaker, og mener det er behov for å gå gjennom reglene og de praktiske ordningene.

Kallmyr sa fredag at han ble overrasket over at au pairen måtte vente to måneder på å få time hos politiet for å levere søknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk analyse: Enda en Frp-justisminister i hardt vær

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ber på sin side justisminister Kallmyr avklare hva han vil gjøre for å rydde opp i reglene omkring au pair-ordningen.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ber justisminister Jøran Kallmyr klargjøre au pair-regelverket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ber justisminister Jøran Kallmyr klargjøre au pair-regelverket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Når det er justisministerens oppfatning at reglene er så uklare at han ikke forstår eller klarer å følge dem selv, hva har han tenkt å gjøre for å klargjøre reglene omkring au pairer og innflytting hos vertsfamilie – og samtidig sikre au pairer mot utnytting? skriver Tajik i et skriftlig spørsmål fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet tar til orde for å legge ned hele au pair-ordningen, fordi den er for lett å utnytte, fremholder Tajik.

– Au pairer er på kulturutveksling og skal ikke behandles som underbetalt arbeidskraft. Så langt har ikke Solberg-regjeringen støttet å legge ned ordningen. Samtidig uttrykker den samme regjeringens justisminister at det er usikkerhet om reglene, skriver Ap-nestlederen.

Aktuelt: Jussprofessor mener Kallmyr bør gå av