Stor bombe fra krigen detonert i Vestfold

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag, anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff, ifølge Tønsbergs Blad. Fredag ble den detonert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bomben er nå sprengt. Alt gikk bra, opplyser Sørøst politidistrikt fredag klokka 12.39.

Bomben ble natt til fredag fraktet til et pukkverk i Andebu, hvor den ble detonert. Sprengingen ble foretatt dypt i et sandtak. Det er ingen boliger i nærheten av sandtaket, så evakueringer var ikke nødvendig.

Tønsbergs Blad sammenlignet situasjonen med da en bombe på 40 kilo på Vallø ble sprengt under kontrollerte forhold, og det smalt så det gjallet kraftig gjennom Tønsberg sentrum i fjor sommer.

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Foto: Politiet / NTB scanpix
Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Foto: Politiet / NTB scanpix

Etter det NTB erfarer, er bomben med sprengstoffinnhold rundt 250 kilo trolig noe av det største som er funnet i området, men tilstanden for dynamitten ville imidlertid ha mye å si for sprengkraften, for eksempel om dynamitten har vært utsatt for vann.

Bomben ble funnet onsdag ved den gamle raffineritomta på Vallø i Tønsberg, der det flere ganger er gjort bombefunn fra krigens dager. Området ble blant annet utsatt for et omfattende luftangrep som britiske bombefly gjennomførte mot Vallø oljeraffineri to uker før krigens slutt i 1945.

Forsvaret startet torsdag undersøkelser av bomben. Torsdag morgen ble derfor alle beboere som bor innen én kilometer fra funnstedet evakuert. Ifølge lokalavisa er det sjette gang innbyggerne i området evakueres på denne måten.

De fikk flytte hjem igjen torsdag kveld. Opprinnelig skulle de evakueres enda en gang fredag.