Frykter at svinepestvirus kan mutere og smitte mennesker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialist i medisinsk mikrobiologi Tore Midtvedt mener det afrikanske svinepestviruset kan utvikle seg til å smitte mennesker, skriver Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikansk svinepest er en fryktet sykdom som smitter mellom griser. Viruset har nylig spredt seg til Europa. Den svært smittsomme sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller vaksine.

Spesialist i medisinsk mikrobiologi og professor emeritus ved Karolinska institutet i Stockholm, Tore Midtvedt, sier til Nationen at han mener viruset bak svinepesten er så ustabilt at det kan utvikle seg til å smitte mennesker.

Les også: 4.100 griser avlives grunnet svinepest i Japan

– Svinepest-viruset ser ut til å bli mer ustabilt. Virus kan ikke formere seg av seg selv, det må formere seg i det dyret det smitter. Da er det et tankekors at grisen og mennesket er så like, sier han.

Villsvin er i dag blant de største sprederne av svinepest. Men sykdommen kan også spre seg med insekter, og igjen med fugler. Fôring med infisert matavfall er den viktigste årsaken til spredning av smitten til nye land og kontinenter.
Les også: Mattilsynet advarer mot å ta med svinekjøtt fra Øst-Europa