Ambulanseflypiloter saksøker sin nye arbeidsgiver

Ambulansefly på Leknes flyplass i Lofoten Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Ambulansefly på Leknes flyplass i Lofoten Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten rundt selskapet Babcock og ambulanseflytjenesten fortsetter. Nå saksøker 90 piloter sin nye arbeidsgiver med krav om å beholde sine gamle lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilotene mener de har krav på å beholde sin lønn og ansiennitet når det svensk-britiske selskapet Babcock overtar driften av ambulanseflyene 1. juli i år, skriver Dagbladet.

Pilotene var tidligere ansatt i selskapet Lufttransport, som tapte anbudet om å drive ambulanseflytjenesten videre. Helt siden utfallet av anbudskonkurransen ble klart, har flygerne kjempet for å få beholde sine tidligere arbeidsvilkår. De mener skiftet av arbeidsgiver er å regne som en såkalt virksomhetsoverdragelse, noe som gir dem krav på samme vilkår.

Bemanningskrise

– Målet er å få en endelig rettslig avklaring av hvilke rettigheter en arbeidstaker har etter en anbudsrunde. Pilotene ønsker å beholde lønnen og ansienniteten de hadde, sier advokat Lars Holo i Arntzen de Besche, som representerer flygerne.

Babcock har ikke akseptert virksomhetsoverdragelse tidligere i prosessen. NHO representerer selskapet i rettstvisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av april i fjor brøt det ut bemanningskrise i luftambulansetjenesten i nord. Striden om lønns- og arbeidsvilkårene de skulle få hos Babcock, gjorde at 13 piloter sluttet. Dette skapte pilotmangel for Lufttransport, som da drev tjenesten.

Les også: Ekstra ambulansefly koster 600.000 kroner uken

Utredning

Saken ble løftet opp på politisk nivå, og helseminister Bent Høie (H) ble beskyldt for manglende politisk lederskap av opposisjonen. Stortinget vedtok at regjeringen må utrede om det er bedre med offentlig/ideell drift i luftambulansetjenesten, en utredning Høie har lovet at skal være klar i løpet av denne stortingsperioden.

Les også: Flere ambulansefly ute av beredskap