Oslo Ap vil ha minst 40 prosent kvinner i moskéstyrene

Byrådsleder Raymond Johansen truer med å fjerne statsstøtte om ikke det blir likestilling i trossamfunnenes styrer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen truer med å fjerne statsstøtte om ikke det blir likestilling i trossamfunnenes styrer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Ap krever likestilling også i konservative trossamfunn og menigheter utenfor Den norske kirke. De åpner for å fjerne statsstøtten om ikke kvotene fylles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet kommer etter undersøkelsen som viser at kvinner er sterkt underrepresentert i konservative trossamfunn i Norge og i menigheter utenfor Den norske kirke. 70 prosent av norske moskeer har ingen kvinner i styret, og totalt har norske moskéstyrer en kvinneandel på 8 prosent.

– Vi ønsker at de mister statsstøtte hvis de ikke har minst 40 prosent kvinner i styrene. Dette er jo ikke noe privat anliggende, all den tid staten gir 400 millioner kroner i støtte til religiøse trossamfunn. Da må vi også kunne stille krav, sier byrådsleder Raymond Johansen i Oslo Ap.

Tre av fire

I de fire største og eldste moskeene i Oslo, med over 23.000 medlemmer, er det ingen kvinner i styret. Tre av disse har ikke kommentert saken, mens daglig leder Ikhlaq Ahmad i Islamic Cultural Centre Norway sier i en epost til NRK at de skal bli flinkere til å få kvinner inn i styret og at de har en ungdomsorganisasjon med kvinnelig leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kommenterer at han syns forslaget om tvang er dårlig og ikke vil gå inn for tvang for å få kvinner inn.

– Det må være en høy terskel for å lovregulere trossamfunn, fordi trosfriheten skal stå sterkt i Norge, sier Ropstad.

Ja og nei

Sosialantropolog og islamekspert Unni Wikan synes forslag er kreativt og støtter det, mens likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm heller vil gå for andre konkrete tiltak. I første omgang vil hun kartlegge den reelle tilstanden for likestilling i trossamfunnene.

En undersøkelse fra Norges Kristne Råd fra 2018 viste at kvinneandelen i lokale menighetsstyrer i Norge var 59 prosent. I kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke er andelen 30 prosent.