Journalister hedres for flyktningreportasjer

Journalisten Anders Sømme Hammer har rapportert fra Afghanistan i norske medier, i TV-dokumentarer og i bøker siden 2007.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Journalisten Anders Sømme Hammer har rapportert fra Afghanistan i norske medier, i TV-dokumentarer og i bøker siden 2007. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalistene Anders Sømme Hammer, Maren Sæbø og Nilas Johnsen hedres med Annette Thommessens hederspris 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen deles ut av Annette Thommessens minnefond, som har som formål å stimulere til økt rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger og forståelse for deres situasjon i Norge.

Styret i minnefondet viser til at store redaksjoner i mediene trapper ned antall korrespondenter og internasjonal dekning, og mener reportasjeprosjekter og arbeidet utført av engasjerte frilansere og stringere da blir desto viktigere.

– I denne situasjon gir disse tre journalistene navn og stemme til mennesker på flukt og bringer fram viktig informasjon om konsekvenser av norsk innstrammingspolitikk, situasjoner for enkeltmennesker under flukt, i konfliktenes nærområder og på bakken i områder få norske politikere, myndighetspersoner og journalister oppsøker og som enda færre har gode kunnskaper om, heter det i begrunnelsen for prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Sømme Hammer flyttet til Afghanistan i 2007 og har levert saker derfra til flere norske medier. Han har også skrevet flere dokumentarbøker og laget filmer som har blitt vist på NRK Brennpunkt.

Nilas Johnsen har blant annet jobbet som VGs stringer i Midtøsten og har gitt ut boka «Erdogan: Tyrkias nye Sultan».

Maren Sæbø har hovedsakelig Afrika som sitt felt og leverer saker til en rekke norske medier. Hun driver også Afrika-portalen Bundu.

Prisen deles ut tirsdag kveld.

I fjor gikk hedersprisen til fotballtrener Ståle Solbakken.