Dette skjedde i natt

Foto: AP / NTB scanpix
Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til mandag 27. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring

De tradisjonelle storpartiene taper terreng, mens ytre høyre, de grønne og de liberale går alle fram i valget til nytt EU-parlament. Likevel ble kanskje det europeiske demokratiet den største vinneren i EU-valget.

Valgdeltakelsen har nemlig falt ved hvert eneste valg siden 1979. Men i år strømmet europeerne til stemmeurnene. Oppmøtet lå på 50,5 prosent, opp nesten 8 prosentpoeng fra forrige valg i 2014. Det er den høyeste valgdeltakelsen siden 1994.

Massiv seier for Farages brexitparti

Brexitpartiet i Storbritannia er tre ganger så store som De konservative i EU-valget, viser foreløpige resultater. Det nye brexitpartiet til den populistiske EU-motstanderen Nigel Farage har fått 31,7 prosent av stemmene i Storbritannia, viser estimater.

Ifølge The Guardian har brexitpartiet vunnet samtlige regioner, bortsett fra London.

Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån

– Dersom noen blir avhengige av bostøtte fordi de av religiøse årsaker ikke har tatt lån, så må vi kunne trekke den tilbake, sier innvandringspolitisk talsperson i Frp Jon Helgheim (Frp) til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall viser at særlig norsksomaliere i Oslo avstår fra å ta opp boliglån på grunn av forbudet mot renter i islam. I hovedstaden bor det rundt 15.000 innvandrere fra Somalia med etterkommere, som ifølge avisa mottar store summer i bostøtte.

Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms

Administrerende direktør i Sjømat Norge Geir Ove Ystmark sier til Klassekampen at det vil komme permitteringer for kommunene i Troms og Nordland som er hardest rammet av dødsalgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kommende uka skal Ystmark ha møter med bransjen i Nord-Norge og forbundene som organiserer de ansette. Han sier det er for tidlig å si noe om hva slag type bistand som skal ytes til virksomheter, ansatte og lokalsamfunn.

Le Pen med seier Frankrikes EU-valg

Marine Le Pen og hennes ytre høyreparti Nasjonal samling er størst i EU-valget i Frankrike, viser estimater. Like bak ligger Macron og hans koalisjon.

Nasjonal samling får en oppslutning på 23,5 prosent, viser estimater fra EU-valget. Hakk i hæl ligger president Emmanuel Macron og hans parti LREM med flere koalisjonspartier med 22,4 prosent, altså 1,1 prosentpoeng. Marine Le Pen erklærte valgseier etter at de første valgdagsmålingene ble offentliggjort og ba presidenten oppløse nasjonalforsamlingen og lyse ut nyvalg.