Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran

I en fersk videotale kommenterer Krekar den siste tids utvikling i forholdet mellom USA og Iran, og sier han vil gi sin støtte til sistnevnte i en eventuell krig.
I en fersk videotale kommenterer Krekar den siste tids utvikling i forholdet mellom USA og Iran, og sier han vil gi sin støtte til sistnevnte i en eventuell krig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar sier i en YouTube-video at han vil støtte Teheran i en krig mot «de vantro».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, sier i en fersk tale publisert på YouTube, at han ville støttet Iran i en mulig krig mellom landet og USA.

Det melder nettstedet Kurdistan24.net.

– Hvis det blir krig mellom Iran og USA – eller Iran og Russland, Iran og Frankrike, Iran og Kina; Iran og en hvilken som helst vantro stat – vil vi ta Irans side, sier Krekar i talen ifølge Kurdistan24.net.

Videre beskriver han den siste tidens utvikling i konflikten som et «spill med ord», og legger til at han ikke forventer krig mellom USA og Iran fordi han mener president Donald Trump «ikke er ute etter en krig, han er en forretningsmann».

Fredag trosset Trump protester fra Kongressen og gjennomførte salg av våpen verdt mer enn åtte milliarder dollar til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ultra-sunni, men støtter Iran

Den kurdiske professoren Nahro Zagros, ved Universitetet i Soran, mener Krekars uttalelser er uvanlige, siden han som «ultra-sunni» og gir sin støtte til et regime der sjiaislam er statsreligion.

Professoren antyder at uttalelsene fra Krekar, som har vært bosatt i Norge siden 1991, kan knyttes til ambisjoner om å returnere til og bo i regionen.

– Han tror fortsatt han kan komme tilbake og få støtte for sin tro og sin ideologi, sier Zagros til Kurdistan24.net.

Terrorsaken utsatt på nytt

Tidligere denne måneden ble den italienske rettsaken mot Krekar utsatt til 15. juli. Det var den siste i en lang rekke utsettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske myndigheter hevder at Krekar har ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax, som skal ha hatt tilknytning til Den islamske staten (IS).

Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen. Flere menn tilknyttet nettverket er allerede dømt og soner for tiden sine straffer i Italia.

Under et rettsmøte i Italia i februar ble det klart at Krekar risikerte fengsling og deportasjon hvis han reiste dit for å vitne.

– Vi kan utelukke at han noen gang reiser til Italia, konkluderte Brynjar Meling overforABC Nyheter den gang.

Les også: Krekar-alliert utvist fra Danmark