Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer

Serine Hermansen Vintereidet (5) skal begynne på skolen til høsten og har øvd på å hilse på rektor. Det kom godt med da hun skulle overrekke blomster til prinsesse Märtha Louise da hun ankom ViVil-Lekene på Nadderud stadion i Bærum søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Serine Hermansen Vintereidet (5) skal begynne på skolen til høsten og har øvd på å hilse på rektor. Det kom godt med da hun skulle overrekke blomster til prinsesse Märtha Louise da hun ankom ViVil-Lekene på Nadderud stadion i Bærum søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise skapte stor begeistring da hun søndag var til stede under ViVil-Lekene på Nadderud stadion i Bærum med 540 deltakere fra hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsessen kom dit alene og noterte seg en smule ironisk ved ankomst da hun ble møtt av hele 14 akkrediterte medier i spennet fra kjendisblader via lokalavis til riksmedier og TV:

– Det er bra det er stor interesse for ViVil-Lekene.

Så satte hun seg på huk og ga blomsterpiken Serine Hermansen Vintereidet (5) en god klem. Hånd i hånd gikk de inn på Nadderud stadion – der prinsessen ble møtt av stor applaus.

Markus Lie Tønnesen (20) stoppet følget underveis og sikret seg en prinsesseklem, for dem var hun raus med denne dagen.

– Jeg spurte først om det gikk bra! sa Tønnesen, som hadde konkurrert i fotball og løpt 100 meter før sitt kongelige møte.

Revurderte ikke

To år etter at prinsesse Märtha Louise takket ja til å bli lekenes høye beskytter var hun på plass på nytt. Nå for å kaste glans over 40-årsjubileet.

Men etter at hun takket ja i fjor høst, har oppmerksomheten eksplodert rundt hennes forhold til Durek Verrett, som kaller seg sjaman. ViVil-ledelsen revurderte aldri invitasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, vi var aldri inne på den tanken, uttalte daglig leder David Støre til lokalavisen Budstikka.

I stedet håpet han at oppmerksomheten rundt prinsessen ville smitte over på ViVil, som er blant landets største idrettsarrangementer for psykisk utviklingshemmede.

Les også: Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min

– Vår helg

Den vurderingen er en av årets ViVil-deltakere, Halvor Bjune (18), enig i, der han ga seg i snakk med pressefolkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vår helg, og det er oss dere burde skrive om. Jeg håper folk vil snakke om disse lekene, om gleden og underholdningen – og ikke bare det kongelige besøket. At folk hører oss er viktig, vi blir ikke så ofte hørt. Men vi har alle en stemme, sa Bjune, som ga varm ros til prinsesse Märtha Louise for støtten til ViVil-Lekene.

– Det fikk jeg sagt til henne ansikt til ansikt også, sier 18-åringen, som i tillegg til idrett også rapper i Dissimilis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold

Prinsesseselfier

Utallige ViVil-deltakere sikret seg selfier med prinsessen til sosiale medier og album denne solfylte søndagen.

– Det var målet mitt, og det klarte jeg, sier Jeanette Thordis Johansen, som kaller prinsessen «en støttespiller».

Mads Møllevik Sagmo (28) var mest opptatt av det idrettslige og treningen som ligger bak.

– Det er viktig for kroppen, akkurat som det å spise sunt. Jeg trener nesten hver dag, løping, fotball og vekter. Noen ganger vinner vi, andre ganger taper vi. Men det skal være gøy, sa Sagmo til NTB.

Les også: Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg

Trakk fram gleden

Og nettopp gleden som ViVil-deltakerne utviser, og måten man får med alle, trakk prinsesse Märtha Louise fram i sin tale.

– Det med mangfold og idrett er så viktig, og jeg er glad for å være her og se denne idrettsgleden som er her blant de fantastiske menneskene som er her i dag, sa hun til pressen på det eneste spørsmålet hun ville besvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise deltok i paraden i en staselig hestekjerre, i spissen for både veteranbiler, musikkorps og en politibil som skapte jubel med sirenen. Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus kjørte selv en flott amerikaner med ViVil-vimpler inn på banen før sin populære opptreden.

Under premieutdelingen delte prinsessen blant annet ut hedersbevisning til to deltakere som har vært med alle de 40 gangene ViVil-Lekene har vært arrangert: Børge Zahl, sønn av Dissimilis-grunnlegger Kai Zahl, og Pål Heidang.

Første utgave av ViVil-Lekene i 1980 hadde 117 deltakere. Jubileumsutgaven denne helgen hadde 540 deltakere fra Alta i nord til Kristiansand i sør som konkurrerte i øvelser som stafett, boccia, håndball, fotball, svømming, løping og ballkast.

Les også: Sjaman Dureks oldemor født på Sagene