800.000 flere fisk er døde av dødsalgen

Skadelig oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri (dødsalgen) har forårsaket laksedød i Nordland og Troms. Her fra anlegget Northern Lights Salmon hvor to millioner laks er døde. Totalt 4.000 tonn. Foto: Elisabeth Balteskard / NTB scanpix
Skadelig oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri (dødsalgen) har forårsaket laksedød i Nordland og Troms. Her fra anlegget Northern Lights Salmon hvor to millioner laks er døde. Totalt 4.000 tonn. Foto: Elisabeth Balteskard / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødsalgen har kostet 90 prosent av fisken ved gigantanlegget Stabben livet, bekrefter Ellingsen Seafood.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet i Nordland har satt i gang en umiddelbar evakuering, skriver E24.

– Dessverre skjedde det vi fryktet: Vi har nå fått bekreftet at opp mot 90 prosent av all fisken ved anlegget er død, sier daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood sent fredag kveld.

Kamp mot klokka

Ellingsen sier at selskapet frykter at algebeltet er så kraftig at det også vil ramme området de flytter til, men sier de har bestemt seg for evakueringen for å gjøre et «desperat forsøk».

– Det blir en kamp mot klokka. Vi prøver en last nå i kveld. Går det bra, gjør vi en ny i natt, og den siste i morgen tidlig, sier hun.

Millioner

Så langt har oppblomstringen ført til at 7,5 millioner fisk – eller 13.000 tonn – er døde. Et omtrentlig regnestykke som Fiskeridirektoratet har satt opp, viser at oppdretterne til nå har tapt 800 millioner kroner på algedøden. Dette er basert på en kilopris på 62 kroner.

Algene driver vestover mot Svolvær i Lofoten og nye anlegg. Torsdag hadde Nordlaks tømt anlegget Våtvika for 1,5 millioner laks, samme dag startet selskapet å tømme anlegget Kalvehodet. Her er laksen større, og det vil ta to døgn før brønnbåten har flyttet all fisken.