Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av miljøgifter, og Miljødirektoratet advarer folk mot å spise abbor fra innsjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye undersøkelsene har avdekket høye nivåer av perfluorerte stoffer (PFAS) i sjøbunnen flere steder, opplyser Miljødirektoratet.

Mattilsynet, som er blitt bedt om en vurdering, advarer folk mot å spise abbor fra Tyrifjorden, Randselva og Storelva, og gjedde fra Randselva.

– Det er bekymringsfullt at denne gruppen miljøgifter er funnet på så mange steder i Tyrifjorden og med uakseptable høye nivåer i enkelte fiskearter. I tillegg til å ha negative effekter på mennesker, kan PFAS også skade miljøet og økosystemer. Disse miljøgiftene brytes ikke ned i miljøet og hoper seg opp i levende organismer og i næringskjeden, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Prøvene ble tatt i 2018 og bekrefter tidligere funn, men viser et større omfang av forurensningen.

PFAS-er brukes blant annet i impregneringsmidler og brannskum, og blant disse stoffene er PFOS og PFOA. Får man i seg PFOS over tålegrensen, øker det risiko for forhøyet kolesterolnivå, påvirkning av leverfunksjonen, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt.

Tyrifjorden ligger i kommunene Ringerike, Hole, Lier og Modum i Buskerud fylke og er Norges femte største innsjø i utstrekning.