Mener Oslo-avtalen har satt Oslo i vanry:– Norge ble lurt av Israel
Den israelske kommentatoren Amira Hass mener Norges image bare kan reddes hvis man åpent innrømmer å ha blitt lurt av Israel under Oslo-prosessen.
Mandag denne uken slo Amira Hass til med en svært kritisk kommentar til Oslo-prosessen. Hun mente navnet på den norske hovedstaden burde endres fordi «Oslo» var blitt et skittent ord og synonymt med bedrag.
Hun mente det var «veldig behagelig for Israel» at landets forsøk på å knekke det palestinske samfunnet «blir smykket med kjølig, blond og skandinavisk anstendighet».
– Kommentaren var på grensen til satire, skriver Hass i en epost til ABC Nyheter.
På spørsmål om hva som kan redde inntrykket av Norge, svarer den anerkjente journalisten for avisen Haaretz:
– Norge må åpent og ærlig innrømme at de norske diplomatene ble lurt av Israel, og at det er åpenbart at Israel aldri ønsket å oppnå fred basert på en to-statsløsning, skriver Hass.
Rabalder og spetakkel
I sluttforhandlingene mellom Israel og palestinernes PLO var tre norske sentrale. Utenriksminister Johan Jørgen Holst er siden den gang død, mens ekteparet Terje Rød-Larsen og Mona Juul for tiden befinner seg i New York.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenRød-Larsen har siden 2005 vært president for «International Peace Institute» som har hovedkvarter vis a vis FN-bygningen, hvor Juul i fjor høst ble utnevnt til Norges første kvinnelige FN-ambassadør.
Ingen av dem har besvart ABC Nyheters henvendelse fra onsdag om å kommentere uttalelsene fra Hass, som siden 1997 har bodd i Ramallah på Vestbredden.
En som derimot tidligere har vært inne på samme spor som den israelske journalisten, er historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Univerisitetet i Oslo og fredsforskningsinstituttet PRIO.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDa hun i 2004 presenterte forskningsrapporten «Peace Making Is a risky Business» om Norges rolle i Oslo-prosessen, utløste det forore.
– Israel brukte Norge som redskap i forhandlingene som førte frem til Oslo-avtalen, slo hun, i følge NRK, fast under sin presentasjon av rapporten.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det ble rabalder og spetakkel. Jeg har aldri opplevd slik kritikk og motstand, sier hun til ABC Nyheter i dag.
Fikk sterk kritikk
Waage ble for 15 år siden også sterkt kritisert av både Terje Rød-Larsen og Mona Juul. De mente hun ikke hadde forstått noen ting og at kildegrunnlaget hennes var svakt, selv om de hadde blitt intervjuet, fått lest rapporten og ikke hatt noen innvendinger før publiseringen.
– De kommenterte aldri rapporten, påpeker Waage.
I sitt forskningsarbeid avdekket hun også at en rekke brev og notater som tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst hadde skrevet i forbindelse med Oslo-prosessen, ikke fantes i UDs arkiver.
Mona Juul var i 2004 norsk ambassadør i Tel Aviv. Hun avviste at Norge var blitt brukt av Israel.
– Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Det forutsetter at palestinerne ikke var i stand til å ta vare på sine egne interesser. Hadde vi på noe punkt i prosessen gått Israels ærend, hadde PLO sagt fra om det. Men det kom aldri noen anklager, sa hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenTerje Rød-Larsen avviste også at Norge på noen måte hadde vært partisk:
– Norge opptrådte på en nøyaktig og helt upartisk måte i forhold til begge parter, sa han til NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Etter Israels spilleregler»
Historieprofessor Waage sier i dag at den Oslo-avtalen var «helt etter Israels spilleregler», noe som hun mener er naturlig ettersom Israel var en kjempesterk part, mens PLO var svake.
Waage viser også til at israelerne forlangte at Norge ikke lenger skulle informere USA om hva som foregikk fra det «øyeblikket Israel oppgraderte forhandlingene». Samtidig krevde Israel å få vite om alt hva særlig PLO-lederen Yasir Arafat sa og mente.
På et tidspunkt da det var krise i forhandlingene, reiste de tre norske forhandlerne til Tunisia og møtte Arafat. Etter dette møtet ble Terje Rød-Larsen sendt til Israel av utenriksminister Holst, sier Hilde Henriksen Waage.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Han refererte da alt videre til Israel, på hvilke punkter de kunne presse palestinerene og så videre, sier hun.
– Norge var ikke bare en tilrettelegger. Johan Jørgen Holst var inne og forhandlet direkte, minner hun om.
Waage mener ikke Norge opptrådte på denne måten fordi en var ihuga Israel-venn, men fordi «det var den eneste muligheten for Norge til å være en troverdig forhandler».
– Det var nødvendig for å kunne spille en rolle og i det hele tatt bidra med noe, sier hun til ABC Nyheter.
– Anerkjenn Palestina
Den israelske Haaretz-journalisten Amira Hass oppfordrer Norge til å reagere sterkere på israelske brudd på internasjonale regler, og nekte israelske statsborgere som bor på okkuperte områder – såkalte settlere — å besøke Norge. Hun ber også om at Norge nekter å samarbeide med israelske institusjoner som har virksomhet på okkuperte områder.
– Norge burde også gjøre som Sverige og annerkjenne staten Palestina, avslutter den kjente journalisten og forfatteren, i sin epost til ABC Nyheter.