Storstilt lærerstreik avverget to timer før fristenEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget

– Meklingen har ikke gitt noen ytterligere lønnstillegg, men den har vært konstruktiv , sierforhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.
– Meklingen har ikke gitt noen ytterligere lønnstillegg, men den har vært konstruktiv , sierforhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagorganisasjonene Unio og Akademikerne ble enige med arbeidsgiversiden KS under meklingen i kommuneoppgjøret. Dermed er lærerstreiken avverget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio opplyser om enigheten i en pressemelding like før klokken 22 torsdag.

– Meklingen har ikke gitt noen ytterligere lønnstillegg, men den har vært konstruktiv. Vi har fått en avtale om utvalgsarbeid. Vi forventer at resultatene fra utvalgenes arbeid vil være viktige inn mot hovedoppgjøret i 2020. Det gjorde at vi kunne akseptere, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune, og fortsetter:

– Resultatet for de langtidsutdannede lærerne er uendret, men vi er fornøyd med lønnsløftet for stillinger med 3- og 4-årig høyskoleutdanning, blant annet sykepleiere og barnehagelærere.

Les også: Akademikerne krever lokale lønnsforhandlinger for lektorer

Unngikk storstreik

Meklingsfristen var satt til midnatt, og hadde det ikke blitt noen løsning, ville rundt 7.000 lærere ha streiket fra fredag morgen. Det kunne i verste fall gått ut over eksamen for elever over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS er tilfreds med at partene greide å unngå dette.

– Under forhandlinger og mekling er det ikke mulig å få både i pose og sekk. Alle parter må gi og ta. Det har vært krevende, men det viktige nå er at vi har et resultat som alle har sluttet seg til, sier Gangsø.

Avtalen har den samme økonomiske rammen som den som allerede er inngått med LO kommune og YS kommune. Den lå innenfor rammen i frontfaget på 3,2 prosent, og innebærer ifølge KS reallønnsøkning for alle kommuneansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsetter i Oslo og staten

Parallelt med meklingen i kommuneoppgjøret pågikk det torsdag kveld også mekling i staten. Der hadde partene ved 22-tiden ennå ikke kommet fram til noen løsning.

Blant de statsansatte står foreløpig 3.700 ansatte klare til å gå ut i streik fra fredag morgen. Publikum vil nok best merke dette på universitetene i Oslo, Bergen, Bodø og Oslo Met.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En konflikt vil for eksempel kunne få konsekvenser for eksamen og sensur ved universitetene i Oslo, Bergen og Bodø, varslet forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat i forrige uke.

En egen mekling pågår også for ansatte i Oslo kommune. Det gjelder kun de som er organisert via Akademikerne. Ellers er det enighet i Oslo.