Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA

13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

18-åringen som er tiltalt for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug, var ruset på alkohol, hasj og MDMA dagen før drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram under forklaringen til blant andre overlege i patologi Dordi Lea ved Stavanger universitetssjukehus på den femte dagen i rettssaken, skriver Stavanger Aftenblad.

Urinprøver tatt dagen etter drapet viser funn av THC, det viktigste virkestoffet i hasj og marihuana, samt MDMA. Hårprøver av tiltalte tyder på bruk av hasj i månedene før drapet.

– Og da mener jeg daglig, sa overlege Gudrun Høiseth om bruken da hun vitnet på telefon, ifølge avisen. Hun er overlege ved divisjon for rettstoksikologisk og rusmiddelforskning ved FHI.

THC

Høiseth kan ikke si noe om 18-åringens ruspåvirkning på drapstidspunktet, men anslår at han hadde en promille mellom 0,5 og 1. Overlegen sier det er stor usikkerhet i den vurderingen.

– Av de aktuelle stoffene i denne saken er det en intensiv bruk av THC som har størst potensial for å utløse psykose, sa Høiseth, ifølge Aftenbladet.

Kan være rusutløst

Spørsmålet om tilregnelighet blir avgjørende i rettssaken mot 18-åringen. Så langt har de sakkyndige konkludert med at tiltalte var tilregnelig da han slo i hjel 13-åringen, men forsvarer Tor Inge Borgersen mener ny utvikling de siste månedene kan få betydning.

Dersom tiltalte hadde en psykose drapsnatten, blir neste spørsmål om denne var rusutløst eller ikke. Dersom den skyldes rus, kan han straffes som normalt. Hvis ikke, kan han bli erklært utilregnelig og blir i så fall overført til psykisk helsevern i stedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden