Ber potensielle overgripere mot barn melde seg selv

Et lavterskeltilbud til potensielle overgripere kan stanse hundrevis av overgrep, tror Helsedirektoratet som nå ber om penger til å iverksette et prosjekt. Avdelingsdirektør Torunn Janbu leder arbeidet.
Et lavterskeltilbud til potensielle overgripere kan stanse hundrevis av overgrep, tror Helsedirektoratet som nå ber om penger til å iverksette et prosjekt. Avdelingsdirektør Torunn Janbu leder arbeidet. Foto: NTB scanpix / Rebecca Ravneberg/ Helsedirektoratet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksuelle overgripere mot barn skal få mulighet til å stanse seg selv før noe kriminelt skjer. – De vil at det skal stoppe, mener Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorlige overgrep mot barn er ikke bare en personlig tragedie som kan ødelegge liv.

Det får også økonomiske konsekvenser for den enkelte resten av livet.

Analyser fra Vista viser at livsløpskostnadene for barn og unge som rammes ligger på 7,5 millioner kroner, og at det for samfunnet beløper seg til milliarder.

Nå har Helsedirektoratet satt igang arbeidet med et nytt tilbud som skal forsøke å stanse overgrepene. Det innebærer at potensielle gjerningspersoner får muligheten til å stanse seg selv før noe skjer, og dermed vil heller ikke de ødelegge sine liv.

– Det er behov for et tilbud til personer som ikke har begått, men står i fare for å begå et overgrep, sier fagansvarlig Martin Sjøly i Helsedirektoratet.

Sjøly viser til en tidligere rapport fra Redd Barna som har avdekket dette, og at erfaringer fra andre land som har opprettet slike lavterskeltilbud viser det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksisterer i mange land

Direktoratet har nå sendt et forslag om hvordan et slikt tilbud skal organiseres til ekstern høring. Kripos – som blant annet etterforsker overgripere som misbruker internett og mobiltjenester for å utnytte barn seksuelt – er blant dem som stiller seg bak direktoratets anbefalte modell, heter det i et brev.

I flere land eksisterer det slike lavterskeltilbud hvor potensielle overgripere kan henvende seg og bli tilbudt rask hjelp og behandling.

– Vi har hentet lærdom fra flere land, sier Torunn Janbu som leder prosjektet for Helsedirektoratet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lager utredningen om et slikt lavterskeltilbud og et helthetlig behandlingstilbud på oppdrag fra departementet. Det handler om alt fra en nettside til behandling, sier Jansbu.

Kan stanse hundrevis

Fagansvarlig Martin Sjøly tror det vil være mulig å stanse flere hundre overgripere på denne måten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lagd estimater for hvor mange dette kan være aktuelt for, med utgangspunkt i svenskenes tilbud i Stockholmsområdet. Ut fra det anslår vi at cirka 520 vil henvende seg, og at halvparten vil si ja til behandling, sier han.

– Det er nødvendig med et tilbud som gir tillit og kan tilby et godt behandlingsapparat med kort responstid, sier Sjøly.

Han tror det er mulig å få forebygget slike overgrep, som er blant de mest stigmatiserte handlingene et menneske kan begå.

– De ønsker det ikke, og vil at det skal stoppe, sier han om de som henvender seg for hjelp.

Sjøly sier at det i utgangspunktet er snakk om en liten gruppe som kan diagnostiseres som pedofile. Flertallet har ikke et slikt «tenningsmønster», og at det for dem er snakk om blant annet tilgjengelighet og rusproblematikk.

Starter anonymt

Tilbudet som planlegges vil i utgangspunktet være anonymt. Både personer som selv kan komme til å begå overgrep og andre kan henvende seg for å få råd og veiledning. I den modellen som synes mest aktuell, vil det ikke være behov for å oppgi navn før behandling er aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjøly sier at erfaringer fra andre land også viser at de som søker hjelp fra slike lavterskeltilbud henvender seg 1-2 ganger, og at det skjer i det som oppleves som krisepregede situasjoner.

Helsedirektoratet har spilt inn til departementet et kostnadsoverslag for å etablere og drifte et slikt tilbud, men dette er unntatt offentlighet ettersom det skal behandles i forbindelse med neste års statsbudsjett, opplyser direktoratets fagansvarlige Martin Sjøly.