Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk

Sentralisering av politiressurser gjør at mange norske kommuner får færre politiårsverk. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sentralisering av politiressurser gjør at mange norske kommuner får færre politiårsverk. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær halvparten av kommunene i Norge har fått færre årsverk i politiet siden 2016, mens veksten er stor i byene. Tillitsvalgte og opposisjonen reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

192 kommuner har fått færre årsverk de siste to årene. Av disse sto 180 igjen uten et eneste politiårsverk i fjor, ifølge SSBs tall over årsverk i politi- og lensmannsetaten på kommunenivå, skriver Dagbladet.

Kun 98 av 422 kommuner har hatt en økning i antall politiårsverk. Det er i hovedsak i storbyene antallet årsverk har vokst kraftigst.

– Vi stemte mot den i Stortinget fordi vi ikke kunne akseptere den sentraliseringen som den la opp til. Vi har fryktet nettopp dette, men Frp har sagt at vi har feil, fordi det er blitt så mange flere politifolk. Nå er regjeringa tatt med buksene nede, sier Sps justispolitiker Emilie Enger Mehl.

Også forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er bekymret. Han ser tallene i sammenheng med tallene som viser svakere responstid på de alvorligste hendelsene.

Frps justispolitiker Solveig Horne er enig i at politireformen er krevende, men sier at kvaliteten har blitt bedre med grepene som er tatt. Det er ikke et mål i seg selv å ha politi i hver kommune, mener hun.