Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold

35 prosent av dem som velger å ikke varsle om kritikkverdige forhold sier at varsling tidligere har ført til store belastninger. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
35 prosent av dem som velger å ikke varsle om kritikkverdige forhold sier at varsling tidligere har ført til store belastninger. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 52 prosent av dem som har oppdaget kritikkverdige forhold på jobben, velger å varsle. Personlig belastning oppgis som hovedårsaken til å ikke si fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 prosent mener å ha sett kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, ifølge en undersøkelse Kantar TNS har gjennomført på vegne av Fafo og Arbeidstilsynet.

Likevel har bare 52 prosent av disse varslet om det de så, skriver Klassekampen. Blant de resterende, som har sett kritikkverdige forhold, men valgt å ikke varsle, svarer 44 prosent at årsaken er at ubehagelighetene ved å varsle ville blitt for store.

35 prosent av ikke-varslere har opplevd at varsling tidligere har ført til store belastninger. 15 prosent svarer at det å varsle ville truet karrieremuligheter.

Direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet sier det får store konsekvenser for samfunnet dersom kritikkverdige forhold ikke håndteres.

– Det gjør at samfunnet og virksomhetene mister muligheten til å rette opp i kritikkverdige og ulovlige forhold, sier hun.

39 prosent av varslerne svarer at det hjalp å si fra, 19 prosent svarer at de ble utsatt for sanksjoner, og 70 prosent svarer at de ville varslet om lignende forhold igjen.

Det var 3.955 respondenter i spørreundersøkelsen.