Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk mener en kommisjon for savnede personer kan hjelpe med å hente hjem norske barn av IS-foreldre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk mener en kommisjon for savnede personer kan hjelpe med å hente hjem norske barn av IS-foreldre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) tilbyr regjeringen hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre via en kommisjon for savnede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk er kommissær i Den internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP) og har skrevet brev til statsminister Erna Solberg (H), skriver Vårt Land.

– I henhold til ICMPs retningslinjer og forskrifter kan lCMP gi støtte til Norge i denne viktige saken, etter anmodning fra din regjering, skriver Vollebæk i brevet.

Rundt 40 norske barn befinner seg i Syria, anslår PST. Minst fem av disse, som er foreldreløse, skal befinne seg i al-Hol-leiren. Solberg har åpnet for å hente foreldreløse barn til Norge, men det er ikke kjent når eller hvordan hjemhentingen skal skje. Identifisering av barna er en av utfordringene norske myndigheter kan få.

Les også: Skråmos barn har ankommet Göteborg

– ICMP har gjort denne typen identifisering tidligere, ikke minst på Balkan. Vi identifiserte over 90 prosent av de drepte i Srebrenica-massakren, sier Vollebæk.

Pressetalsperson Per Wiggen i UD svarer at regjeringen ønsker henvendelsen fra Vollebæk og ICMP velkommen.

ICMP har som hovedoppgave å finne savnede etter krig, konflikter, naturkatastrofer eller menneskerettighetsbrudd. Kommisjonen ble opprettet etter krigen i Bosnia på 1990-tallet.

Les også: Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger

Personvernpolicy