God stemning i Oslo 17. mai, før det rant over for mange

Bevæpnet politi passer på i sidegatene mens barnetoget går forbi Slottet 17. mai. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
Bevæpnet politi passer på i sidegatene mens barnetoget går forbi Slottet 17. mai. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært mange ordensforstyrrelser i Oslo 17. mai, og i løpet av nasjonaldagens siste timer har det tatt seg mer og mer opp, ifølge hovedstadspolitiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generelt har det vært mye å gjøre i dag. Det har tatt seg mer og mer opp. Det er nok fordi det har vært en lang dag for mange, godt vær, mye drikke og for mye drikke for noen, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til NTB like før midnatt til lørdag.

Han sier det har vært en god del ordensforstyrrelser og slagsmål.

– Det er slike hendelser som har preget bybildet og kvelden de siste timene, sier han.

Blant de alvorligste hendelsene i Oslo er en voldshendelse som skjedde seg på Egertorget like før klokken 22, hvor en mann ble stukket i magen med en skarp gjenstand. 27-åringen er sendt til sykehus i en tilstand som ikke er livstruende.

God stemning

Før beruselsen begynte å melde seg hos folk, understreket Gulbrandsen til NTB i 18-tiden at det har vært god stemning og at situasjonen da ikke var noe verre enn en vanlig fredags kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere på dagen opplyste operasjonsleder Cathrine Sylju til NTB at det eneste politiet hadde registrert, var et par besvimelser i varmen.

Politiet hadde satt sikkerheten i høysetet, ifølge Sylju var det er bra med politifolk i byen, og de var bevæpnet med håndvåpen.

I hovedstaden var alle gater som fører inn til områdene der barnetoget går, sperret av med gjerder, store blomsterpotter, leddbusser og andre kjøretøyer.

Væpnet

Gulbrandsen sa i 18-tiden at det ikke har vært noen sikkerhetshendelser, og at tiltakene som er satt i verk, ser ut til å være godt dimensjonert for oppgaven.

Oslo-politiet var også i fjor bevæpnet, men i år er det for første gang bestemt at politiet kan bære våpen på større arrangementer og folkeansamlinger under 17. maifeiringen også i resten av landet.

I alle de store byene er politiet bevæpnet på nasjonaldagen. I mindre byer og tettsteder har det vært opp til politimesteren å vurdere om det skulle være væpnet politi, og en rekke steder har politiet sagt ja til væpning.