Mange politifolk drept i NATO-angrep i Afghanistan

Amerikanske kampfly angrep torsdag kveld afghanske politifolk langs hovedveien mellom Helmand og Kandahar, og minst 17 skal ha blitt drept i feilbombingen. Disse afghanske soldatene holder vakt langs hovedveien mellom Jalalabad og Kabul.
Amerikanske kampfly angrep torsdag kveld afghanske politifolk langs hovedveien mellom Helmand og Kandahar, og minst 17 skal ha blitt drept i feilbombingen. Disse afghanske soldatene holder vakt langs hovedveien mellom Jalalabad og Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP

Minst 17 afghanske politifolk skal være drept i et NATO-angrep i Helmand-provinsen sør i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge lederen for provinsrådet i Helmand, Mohammad Karim Atal, ble 17 politifolk drept og 14 såret i et flyangrep mot hovedveien mellom Helmand og Kandahar.

Det afghanske innenriksdepartementet opplyser til Voice of America at NATO-styrkene i landet gjennomførte flyangrepet på forespørsel fra afghanske styrker.

En talsmann for USAs styrker i Afghanistan, oberst Dave Butler, bekrefter at det var amerikanske fly som sto bak angrepet.

Ifølge Butler fant feilbombingen sted etter at afghanske sikkerhetsstyrker hadde tilkalt luftstøtte etter å ha havnet i kamp med opprørere i Lashkar Gah-området sør i Helmand torsdag kveld.

Beklager

– De afghanske styrkene bekreftet at det ikke var vennligsinnede styrker i området. Det var det uheldigvis, og både afghanske styrker og Taliban-opprørere ble drept i angrepet, sier Butler.

– Vi beklager dette tragiske tapet av våre partneres liv og forsøker å bli bedre i hvert eneste oppdrag og hver eneste dag, legger han til.

NATO-operasjon

En talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet, Qais Mangal, opplyser at det pågikk en NATO-operasjon i området, men uten å gi detaljer.

Verken ledelsen for NATOs operasjon Resolute Support i Afghanistan eller forsvarsalliansens øverste ledelse i Belgia har kommentert hendelsen i Helmand-provinsen.

NATO innstilte på papiret sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, men har fortsatt rundt 7.500 soldater i landet for å støtte afghanske sikkerhetsstyrker. Norge bidrar med rundt 60 spesialsoldater i operasjonen.

Store sivile tap

Ifølge Pentagon slapp amerikanske fly i fjor 7.262 bomber over antatte opprørsmål i Afghanistan. Flyangrepene kostet ifølge FN over 1.000 sivile liv, og dette var flere enn på ti år. I årets tre første måneder ble over 300 sivile afghanere drept i flyangrep.

Afghanske og internasjonale styrker dreper nå flere sivile enn Taliban og andre opprørsgrupper i Afghanistan, slo FN fast i en rapport i forrige måned.

En rekke afghanske politifolk og soldater er også drept i feilbombing de siste årene, blant annet i Helmand-provinsen der 17 politifolk ble drept i et slikt angrep i 2017.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy