De kongelige hilste barnetoget fra slottsbalkongen

Barnetoget går forbi Slottet hvor kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kongefamilien holdt en over hundre år gammel tradisjon i hevd da de på grunnlovsdagen hilset barnetoget fra slottsbalkongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus startet dagen tidlig med å hilse på barnetoget på Skaugum allerede klokka 8.15. Kronprinsfamilien, med unntak av prins Sverre Magnus, var iført bunader da de vinket til det passerende barnetoget fra skolene i Asker.

På slottsbalkongen hadde imidlertid kronprinsfamilien byttet antrekk, og der var ingen ikledd bunad, men sjakett, flosshatt, drakt, solbriller og 17. mai-sløyfer.

Som ventet var ikke prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Durek Verrett på slottsbalkongen. Det er heller ikke tradisjon for at noen utenom konge- og kronprinsfamilien vinker til barnetoget fra balkongen. Andre kikker på toget fra slottets vinduer.

115 skoler deltar i årets barnetog i Oslo. Det er noen færre enn i fjor, da var det rekord med 121 skoler. Ljan skole, som i år feirer 125-årsjubileum, går i år aller først i toget, etterfulgt av Trosterud skole, Lusetjern skole og Lyse montessoriskole.

Strålende vær

Både i Oslo og ellers i Sør-Norge var grunnlovsdagen preget av strålende maivær, med sol og opp til 20 varmegrader, noe som trolig var en prøvelse for mange bunadskledde.

Feiring av 17. mai i Oslo sentrum. Bunadskledde kvinner og menn, samt hest og kjerre opp hovedstadens paradegate Karl Johan. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Feiring av 17. mai i Oslo sentrum. Bunadskledde kvinner og menn, samt hest og kjerre opp hovedstadens paradegate Karl Johan. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Det var kong Haakon og dronning Maud som innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Skikken ble etablert i 1906 og har vært holdt i hevd siden. De eneste unntakene var i 1910, som følge av begravelsen til dronning Mauds far, den britiske kong Edward, og i krigsårene 1940–1944.

Først i toget gikk som vanlig Forsvarets stabsmusikk og 17. mai-komiteen med lederen Kamzy Gunaratnam, og Gardemusikken avsluttet paraden med en rykende oppvisning på Slottsplassen.

Band fra Brooklyn

Et trommeband med drillpiker fra Brooklyn, som marsjerte sammen med Uranienborg og Marienlyst skoler omtrent midt i toget, holdt også en oppvisning rask takt, som kongefamilien moret seg kongelig over.

Helt i tråd med mangeårig tradisjon jublet barn i finstas og bunader langs hele Karl Johan og foran slottet, mens de veivet med norske flagg. Og mange russ presenterte sine ablegøyer, blant dem KG-russen som krabbet over Slottsplassen på alle fire.

Politiet melder om god stemning og ingen uønskede hendelser i hovedstaden og rundt.

– Vi har hatt to tilfeller av besvimelser i varmen, men ellers er det god stemning i Oslo, sier operasjonsleder Cathrine Sylju ved politiet i Oslo til NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

Barnetoget i Karl Johans gate i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Barnetoget i Karl Johans gate i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Mislykkede salutter

På Værnes ble den tradisjonsrike 17. mai-salutten med 21 skudd avlyst fordi Heimevernet ikke hadde fått riktig type sprengstoff, noe som først ble oppdaget tidlig om morgenen, og altfor sent til å rette opp.

I Mysen var det en alvorlig ulykke da to personer ble sendt til sykehus, den ene med alvorlige skader, etter et uhell i forbindelse med avfyring av 17. mai-salutt på Høytorp fort.

Og midt i den verste pølse- og isperioden på formiddagen fikk Vipps problemer med sin «Kjøp- og betaltjeneste». Etter en stund var problemene løst og tjenesten oppe igjen.

Siden mange ikke bruker så mye kontanter lenger, er skoler, lag og foreninger avhengig av Vipps for sitt pølse-, is- og kakesalg på nasjonaldagen.

Sikkerhet trappet opp

Politiet har satt sikkerheten i høysetet, og Sylju sa det var bra med politifolk i byen, og at de var bevæpnet med håndvåpen.

I hovedstaden var alle gater som førte inn til områdene der barnetoget gikk, sperret av med gjerder, store blomsterpotter, leddbusser og andre kjøretøyer.

Oslo-politiet var også i fjor bevæpnet, men i år er det også for første gang bestemt at politiet kan bære våpen på større arrangementer og folkeansamlinger under 17. maifeiringen også i resten av landet.

I alle de store byene er politiet bevæpnet på nasjonaldagen. I mindre byer og tettsteder var det opp til politimesteren å vurdere om det skulle være væpnet politi, og en rekke steder har politiet sagt ja til væpning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden