Varhaug-tiltalt så drapsvideo samme dag som drapet

Statsadvokat Nina Grande kommer inn i rettsalen før rettsaken mot mannen som er tiltalt for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård starter i Jæren tingrett i Sandnes.
Statsadvokat Nina Grande kommer inn i rettsalen før rettsaken mot mannen som er tiltalt for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård starter i Jæren tingrett i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Samme dag som 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug i fjor sommer, så den drapstiltalte 18-åringen en film som viste drap med hammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 18 år gamle mannen avsluttet sin forklaring i Jæren tingrett i Sandnes torsdag. Her kom det fram at samme kveld som Ødegård ble slått i hjel med en hammer 29. juli i fjor, så tiltalte en film om en seriemorder som slo i hjel tre personer med samme redskap, skriver Stavanger Aftenblad.

18-åringen erkjente i retten at han kunne ha søkt på nettet etter forhold rundt det å drepe et annet menneske.

– Jeg husker ikke, men føler jeg har søkt på det på Google. Jeg ville vite hvordan det skjer fort, så det ikke blir pining, sa 18-åringen.

Da politiet undersøkte den da 17 år gamle guttens PC, oppdaget de at det var blitt søkt etter filmer som viser ekte drap og seksuelle overgrep mot mindreårige. I retten mente han at dette skyldtes at han var blitt utsatt for hacking.

Søkene etter overgrep er tema i retten fordi påtalemyndigheten mener deler av likskjendingen 18-åringen er tiltalt for, kan være seksuelt motivert, skriver avisen.

Psykose

Spørsmålet om tilregnelighet blir avgjørende i rettssaken mot 18-åringen. Så langt har de sakkyndige konkludert med at tiltalte var tilregnelig da han slo i hjel 13-åringen, men forsvarer Tor Inge Borgersen mener ny utvikling de siste månedene kan få betydning.

– Han har antakeligvis utviklet en psykose uten rus. Det er derfor han er innlagt nå, sier Borgersen.

Tiltalte har vært innlagt på psykiatrisk de siste ukene, og i retten kom det onsdag fram at han også har fått diagnosen schizofreni. Statsadvokat Nina Grande utelukker ikke at 18-åringen hadde utviklet en underliggende psykoselidelse på tiden rundt drapet.

– Han er en ung gutt, og han er i en aldersgruppe hvor en eventuell underliggende psykoselidelse normalt debuterer. Det kan godt stemme, men det trenger ikke få noen betydning i saken, sier Grande til NTB.

Rusutløst?

Dersom tiltalte hadde en psykose drapsnatten, blir neste spørsmål om denne var rusutløst eller ikke. Dersom den skyldes rus, kan han straffes som normalt. Hvis ikke, kan han bli erklært utilregnelig og blir i så fall overført til psykisk helsevern i stedet.

Forsvareren sier spørsmålet om ruspåvirkningen blir svært viktig.

– Det er derfor vi meldte inn nye vitner fra oss nå på slutten. Det at han er innlagt med psykose som en diagnose, gjør at vi lurer på om han hadde en «egentlig psykose» og ikke en som er rusutløst, sier han.

– Sentralt

Aktor Nina Grande tror foreløpig ikke den nye diagnosen innebærer at tiltalte var utilregnelig.

– Ikke ut ifra det vi vet i dag. På dette punktet skal det føres beviser i saken. Det blir sentralt fra forsvarers side, så må vi se hva som kommer fram, sier Grande.

Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse kom etter den siste innleggelsen, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept.

– Tilfeldig

Rettssaken startet med tiltaltes forklaring onsdag. Da fortalte 18-åringen at drapsofferet var helt tilfeldig valgt. Tiltalte erkjente å ha utført drapet, men erkjente ikke straffskyld fordi han mener han var i en psykose. Han fortalte at han i perioder har ruset seg daglig på hasj, og at han har prøvd en rekke rusmidler.

Da rettssaken fortsatte torsdag, var svaret «husker ikke» en gjenganger når aktor stilte spørsmål, og for å belyse saken best mulig ble det besluttet å spille av forklaringer han har gjort i tidligere avhør, ifølge Stavanger Aftenblad.

Tiltalte var 17 år da drapet skjedde. Siden han var mindreårig, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel. Påtalemyndigheten har varslet at de kan komme til å legge ned påstand om forvaring.

Personvernpolicy