Blodkreftforeningen ber Kongehuset rydde opp etter sjaman Durek

Prinsesse Märtha Louise har funnet kjærligheten med Shaman Durek.
Prinsesse Märtha Louise har funnet kjærligheten med Shaman Durek. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise sjamankjæreste har hisset på seg forbundet for mennesker med leukemi. – Kongehuset må umiddelbart stoppe kvakksalveriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag offentliggjorte prinsesse Märtha Louise (47) at hun er kjæreste med Durek Verrett (44), som kaller seg sjaman. Verret har tidligere uttalt at han kan «snu atomer» og «bokstavelig talt redusere alder». Han har også uttalt at leukemi, altså blodkreft, handler om «ubalanse i skjelettet», skriver NRK.

Det siste får Blodkreftforeningen til å se rødt.

«Kongehuset må ta avstand fra sjamanuttalelse om blodkreft. Blodkreftforeningen reagerer kraftig på uttalelsen til Durek Verret som hevder at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet, og at han har kreftene til å gjenopprette denne balansen», skriver foreningen i en pressemelding onsdag, sendt ut med tittelen «Ber Kongehuset rydde opp!».

44-åringen hevder at han aldri har påstått å kunne helbrede kreft, skriver Dagbladet.

Aktuelt: Märthas sjaman-kjæreste sier han kan snu atomer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kongelige velsignelse»

Verrett skal ut på norgesturne med prinsesse Märtha Louise. Blodkreftforeningen mener den kongelige tittelen gir inntrykk av at også sjaman Durek fremstår «som en person som har den kongelige velsignelse».

«Omtrent 1800 mennesker får årlig diagnosen blodkreft i Norge. Diagnosen kommer normalt som et sjokk, og mange av dem som får denne diagnosen og deres pårørende er fortvilte og redde. Vi vet at mange alvorlig syke mennesker leter etter alternative løsninger når de kommer i en livskritisk situasjon. Det er mange som prøver å sko seg på å fremme alternative løsninger, og det blir feil når det som av mange blir oppfattet som useriøs og udokumentert behandling får en form for godkjenningsstempel på seg ved at de knyttes til bruk av en kongelig tittel – den øverste leder av vår nasjon», heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


– Kongehuset og helsemyndigheter må umiddelbart stoppe kvakksalveri og alternative utspill som ikke har noe grunnlag i virkeligheten pasienter og det profesjonelle medisinske miljø står i, krever Blodkreftforeningens leder, sier Olav Ljøsne.

Ikke medlem av Kongehuset

Trolig vil ikke Kongehuset eller Det kongelige hoff foreta seg noe for å begrense sjaman Verrett i hans sjaman-virksomhet.

For selv om Märtha Louise har sin prinsessetittel, har hun frasagt seg sin majestettittel («Hennes Kongelige Høyhet») og sin apanasje for å kunne tjene penger slik hun ønsker.

Dermed er hun ikke en del av Kongehuset, selv om hun er en del av kongefamilien.

Det kongelige hoff kommer derfor ikke til å uttale seg om prinsessens forhold til sjamanen, får ABC Nyheter opplyst fra kommunikasjonssjef ved hoffet, Guri Ofstad Varpe.

– Selv om det kan være medlemmer av kongefamilien som kommer med uttalelser, presiserer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kong Harald gjorde tirsdag.

Video: Kong Harald be stilt spørsmål om datterens kjæreste i forbindelse med at han skulle embarkere kongeskipet:

Fikk kirke-nei

Onsdag ettermiddag ble det klart at biskopen i Stavanger har besluttet at prinsessen og sjamanen likevel ikke får holde foredraget i St. Petri kirke som planlagt mandag 20. mai, skriver NTB.

Ut fra sitt tilsyn med bruk av kirkene, gir Stavanger biskop menigheten pålegg om å oppheve utleievedtaket.

– Jeg har sagt at menighetsrådet går tilbake på avtalen, sier biskop Anne Lise Ådnøy til TV 2.

Verrett sier til TV 2 at han er skuffet over avgjørelsen:

– Hvem som helst kan skrive hva som helst på nettet, si at jeg sa noe, og få folk til å tro på det. Det blir bare rot. Jeg er svært skuffet. Jeg skulle gjerne vært der sammen med biskopen i kirken og snakke om kjærligheten i religionen. Jeg har gått på kristne skoler, jeg har studert kristendom. Det vitner om uvitenhet at jeg ikke får lov til å snakke i kirken på grunn av sladder, sier sjamanen i et intervju på TV 2.