Varhaug-tiltalt skal forklare seg med psykosediagnose

Blomster ble lagt ned på stien på Varhaug der Sunniva Ødegård ble funnet drept.
Blomster ble lagt ned på stien på Varhaug der Sunniva Ødegård ble funnet drept. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor sommer, er psykotisk og innlagt på psykiatrisk sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ved hjelp av medisinering og grundige forberedelser skal han likevel avgi forklaring når rettssaken starter i Jæren tingrett onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.

Tidligere i år ble mannen flyttet fra fengselet fordi fengselslegen og en psykolog konkluderte med at han hadde gått inn i en psykose. Han er fortsatt under behandling.

Tre rapporter

Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

18-åringen har erkjent å ha drept Sunniva Ødegård like ved hennes hjem sent på kvelden 29. juli i fjor, men erkjenner ikke straffskyld. 18-åringens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, mener 18-åringen var psykotisk da han drepte jenta, og at psykosen ikke var utløst av rus.

– Jeg kommer til å argumentere for at min klient derfor ikke kan straffes, sier Borgersen til NRK.

Aftenbladet: Flere forsøkte å hjelpe siktet 17-åring før Varhaug-drapet

Slått i hjel

Statsadvokat Nina Grande sier til NTB at det vil bli ført rundt 40 vitner i rettssaken.

Ifølge tiltalen ble 13-åringen slått med en hammer, og hun døde av hjerneblødninger. Tiltalen omfatter også likskjending.

– Den tiltalte 18-åringen har i avhør erkjent straffskyld for drap, sier Grande.

18-åringens forklaring om hvorfor han drepte jenta blir sentrale i vurderingen av hvorvidt han skal dømmes til forvaring. Ettersom den tiltalte var 17 år og således mindreårig da drapet skjedde 29. juli i fjor, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel.

Personvernpolicy