BT: Det vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad

Video: Se skadene fra Helge Ingstad.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadene for å reparere fregatten KNM Helge Ingstad vil være over 12 milliarder kroner, ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som BT har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kostnadene for å reparere fregatten vil være mer enn 12 milliarder kroner. Å bygge nytt vil være lavere», står det i dokumentene Bergens Tidende har lest.

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag.

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

Bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten har til nå kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.

Video: Se forsvarets første bilder av den tørrlagte fregatten:

Les også:

Vedlikeholdsplanen for Helge Ingstad kanselleres inntil videre

Arbeidere jobbet ulovlig mye for å få fregatt på vannet

Tre personer mistenkt etter Helge Ingstad-kollisjonen